Golfslagbad Haaksbergen 1 maart 2009

Twintig leden sterk waren we dit jaar weer naar Haaksbergen getogen. Ons doel het golfslagbad de Wilder. Daar wilden we het betere golfgevoel weer beleven. Nu bij een aangename temperatuur van ruim 23 graden. Dat is even anders dan in de Noordzee die nu 6 graden is. Kijk maar eens op  (http://www.actuelewaterdata.nl/watertemp/) Tegelijk is dit de laatste oefening in het zwembad om je balansgevoel te testen. Hierna wordt het niet functioneren van je heupen op het juiste moment afgestraft met een koud bad. De meeste rivieren hebben nu een temperatuur van 6-8 graden en dat voel fris aan.
 
De Wilder werd dan ook bevolkt door veel jeugdleden die de spanning van varen in de golven wel eens wilde proberen. Er werd driftig ge-eskimoteerd in de golven en een behendigheidstochtje door de kronkelige watergoot was ook populair. Opkanten is daar de formule om zonder tegen de badranden te botsen door de “kreek” heen te varen.
 
Daar waar de golven braken op het flauw oplopende kunstmatige strand konden we zowaar ook surfen op de golven. Door op het juiste moment naar voren te gaan hangen en enige snelheid te maken, wordt je boot opgepakt en onderga je een plotselinge versnelling. Je wordt als het ware gepakt door de golf en met een rotvaart naar het strand gestuwd. En dat voelt als een sensatie kan ik je vertellen.
 
Het slingertouw was voor de jeugdleden ook een mooi speeltje; Als slingerend van de kant in het water plosen is zeker zo leuk als kanovaren. Verder zag ik een enkele durfal ook vanaf de 1,5 meter hoge kant met een spelbootje het natte sop kiezen. Dan duik je als een papagaaiduiker in het water. Je boot gaat zo diep als de energie die je meebrengt en plopt dan weer vrijwel vertikaal omhoog. Soms val je daarmee voorover maar ook achterover. Daaarna eskimoteren en je bent weer het ventje.
 
Ook was het goed te zien dat ook de “ouderen” mee waren. Zo zag ik Saskia en Hans Pronk die beiden hun kanokunsten verstoonden; Redding op grootwater met een zeekano en meedobberen in de golven. Er is een fimpje van gemaakt dat we binnenkort wel zullen vertonen. Hier een klein voorproefje van duikwerk van Tobias.

Link Filmpje Duikwerk Tobias