Mijmering – Jan/Feb 2009

Crisis, crisis en nog eens crisis. Dat is wat we de laatste tijd via de media vernemen. Financiële crisis, economische crisis, ze hebben de dreigende milieu crisis even goed naar de achtergrond gedrongen. U had het vast al gemerkt, of toch niet? Waarschijnlijk het laatste, want behalve de doem-verhalen die ons via de media bereiken gaat het financieel waarschijnlijk helemaal niet slechter met u dan een jaar geleden. Dat is het rare van deze crisis. Eigenlijk moet hij nog komen, want netto hebben de meesten juist meer te besteden. De inkomensstijging die via veel CAO’s is bewerkstelligd ligt nu ruim boven het sterk gedaalde inflatiecijfer. In den lande schijnt men er ook schouderophalend aan voorbij te gaan. Over het algemeen wordt er geen peddel minder om geslagen. En dat is nog verstandig ook volgens economen, want als we nu even inhouden en de hand op de knip houden, weten we zeker dat er een crisis komt. Geld moet rollen, is een oud gezegde en dat is nu net iets waar de banken mee gestopt schijnen te zijn. Dus vandaar al die doem-verhalen.
Aan ons hier in huize Groeneveld zal het niet liggen. Net een maand verhuisd en reken maar dat de buidel goed heeft gerammeld, goed dus voor de economie.
Het schijnt een goede tijd te worden om geld uit te geven, in sommige branches liggen leuke aanbiedingen in het verschiet. Zo is er een keukenzaak in het noorden van het land die een auto erbij geeft als je daar een keuken koopt. Ja, die auto’s willen ze wel kwijt, dus als u aan een andere toe bent, dan is dit geen beroerde tijd.
Zo zijn er natuurlijk leuke acties te bedenken, ik doe de autobranche de volgende tip aan de hand. Bij aankoop van een nieuwe auto een kano naar keuze cadeau. Lijkt me wel wat. Onze auto is toch ook al weer dik 12 jaar en een nieuwe kano lijkt me ook weer wel eens leuk.
Ja, zo consumeren we maar terwijl sommigen alsmaar roepen dat we moeten consuminderen. Maar wie heeft daar nu wat aan? De armen in de derde wereld? Zeker niet als we het geld dan maar oppotten, zoals een aantal goede doelen instanties dat schijnen te doen. Geld sturen naar die landen schijnt meestal ook weinig zin te hebben, komt op de verkeerde plaatsen terecht of wordt aan de verkeerde dingen uitgegeven. Met ons allen dingen uit die landen kopen schijnt beter te zijn en dan moet je naar zo’n derde wereldwinkel, maar na tien olifantjes in je kast houdt dat ook een keer op en bij super De Boer hebben ze Max Havelaar koffie ook weer uit de schappen gehaald. Dan kun je er beter naar toe gaan om daar geld uit te geven, dus leven de toeristenindustrie. Maar ach, dat wordt vliegen, waardoor het ijs op de poolen nog sneller wegsmelt. Wat weer veel dieren hun bestaan kost en mensen uit hun woongebied verjaagt door de hoge zeespiegel. Ach ja mensen, zo kunnen we 2009 weer wel in somberen. Wanneer doen we het wel goed? Laten we in 2009 maar op zijn tijd weer lekker in ons kanootje stappen en wat door de Nederlandse wateren peddelen. Daar hebben we gelukkig genoeg van en het is ook weer lekker schoon aan het worden en dat wordt alleen maar beter als we veel geld uitgeven aan zonnepanelen en windturbines. Kunnen we daar ook steeds meer naar kijken vanuit onze kano. En met een windmolen in de buurt schijn je weer minder OZB te hoeven betalen. Zo heeft ieder nadeel weer zijn voordeel. En dat lijkt me nu een prima slogan om het crisis jaar 2009 in te gaan. Ik wens u allen nog een goed 2009 toe.