Drakenboot races Apeldoorn

Terwijl de collega Njord Leden zich op deze zondag 7 juli 2007 over de Berkel begeven, zijn wij naar Apeldoorn naar de kanaalzone gereden om aldaar de Drakenbootraces gade te gaan slaan. Een fraai stukje recent opnieuw geschapen Apeldoorn in een knik van het Apeldoorns kanaal is de plek waar de organisatie van de races zijn neergestreken. Aan weerzijden van het kanaal vrolijke kraampjes, oosters aandoende lampionnen en vaandels. In het Water steeds drie drakenboten met daarin een team peddelaars die de drakenboot zo snel mogelijk over een parcours van 250 meter varen. Een professionele stuurman houdt de boot op koers en een trommelaar geeft de maat voor het gelijktijdig peddelen aan. De ranke drakenboten schieten door het water en de afstand van 250 meter wordt snel afgelegd. Eigenlijk zijn het ranke Njordezen, iets langer en met fraaie versierde drakenkoppen en staarten. Best leuk eigenlijk zulke botenraces tussen team die uit Apeldoornse straten bestaan. Eigenlijk ook wel iets voor de Achterhoek met zijn buurtfeesten en buurtwedstrijden. Een kanaal hebben we in Lochem al, hoewel het wellicht ook best op een breed stuk van de Berkel kan. Of het dan drakenboten blijven is natuurlijk de vraag. Een beetje Achterhoeker maakt zijn eigen boegbeeld. Die boten zijn vast wel te huur zou je zeggen. Kijk maar eens op [url]http://www.ndbf.nl/[/url] of [url]http://www.stedendriehoek.nl/Drakenrace.html [/url]of [url]http://www.drakenbootfestival.com/index.html [/url]Of maken we ze zelf met een goede bouwtekening ?