Waalclinic 2007

Waalclinic 16 en 17 juni 2007

Al vroeg in dit voorjaar kwam via internet de mededeling dat je een Waalclinic kunt volgen die via het Gewest Oost wordt georganiseerd. Nou ben ik niet ??n van die leden die zich helemaal op haar gemak voelt op groot water, dus ik dacht gelijk; inschrijven maar, beetje meer kennis en vaardigheid kan geen kwaad.
Erg prettig om te horen dat Lidy dezelfde mening was toegedaan zodat we er met z?n 2-en naar toe konden gaan.
Ik moet eerlijk bekennen dat naarmate de datum dichterbij kwam ik toch wel een beetje de kriebels begon te krijgen.
Toen we vrijdagsmiddags met een afgeladen auto op de camping aankwamen, ging dat gevoel van kriebels over in angstzweet; jeetje, wat is de Waal groot en wat een enorme schepen varen daar; grote schepen met tot 4 lagen zeecontainers erop????..en een golven????gelukkig duurt het nog ??n nacht voor het zover is.
We werden hartelijk welkom geheten door Nico v Middelkoop en Cor Blok. In totaal kwamen het weekend 30 personen vanuit de verschillende verenigingen uit het Gewest Oost. We hadden een prachtig veldje met uitzicht op de Waal.
Na een stevige maaltijd met kip tandori kwamen er meerdere deelnemers aan. Er was een hele relaxte sfeer. S? avonds hebben we met elkaar wat moed ingedronken en zijn we op tijd naar bed gegaan.
De volgende ochtend werden we in 3 groepjes verdeeld. Wij hebben gekozen voor het laagste nivo. We waren met 9 cursisten en 3 instructeurs. Met bibbers in de benen ben ik de boot ingestapt, verstand uitgeschakeld en peddelen maar?????
Wat een fantastisch dag hebben we gehad!!! De instructeur heeft alle technieken tot in de perfectie doorgenomen, niks niet vervelend of saai om te doen, allemaal heel praktisch. s? middags gelijk toepassen. Dus eerst de lage peddelsteun en dan s? middags dwars op de golven en dit kunstje goed uitvoeren, anders ga je om. Eerst goed het opkanten oefenen, dan om de kribben heen varen met opkanten. Kant je niet goed op, dan kom je verkeerd op de stroming en ga je de verkeerde kant op.

Wij hebben die dag enorm veel geleerd. Alles werd goed uitgelegd en ingeoefend. Van angstzweet was niets meer te bekennen. Al na een half uur had ik het vertrouwde gevoel weer in de boot. Instructeurs voor, achter en naast, dus wat kan je gebeuren?

S? middags in een krib nog even de X-redding geoefend. Die zat er nog goed in bij ons, binnen de 2 minuten zaten we weer op de plek. Het oefenen in het zwembad is niet voor niets geweest.
S? avonds hebben we een flinke regenbui gehad, waardoor we wat later konden beginnen met het koken, maar beide vonden we het wel prima; even lekker relaxen met een borrel en een versnapering, heerlijk????
Na een overheerlijke maaltijd met hutspot hebben we met de koffie en de borrel weer buiten kunnen zitten. Bere gezellig. Een bonte verzameling van kano?rs, drankjes en hapjes passeerde de revu, vari?rend van kruidenthee, ros?, kampense kruidenbitter tot chocolade, nootjes en worst. Ik heb enorm genoten van de gezelligheid; Cor met zijn humor en grappen, Nico met alle verhalen rondom het kanovaren, Thijs met z?n Kampense kruidenbitter, Paul met zijn perikelen rondom de aanschaf van een nieuw surfpak en natuurlijk niet vergeten het gezamenlijk terugkijken van de videofilmpjes van de 2e en 3e groep. Deze groepen hebben in de wals bij Pannerden gevaren en hebben allerlei capriolen uitgehaald, kortom de avond vloog voorbij.

De volgende dag hebben we ons oa met het surfen beziggehouden. Ik weet nu dat als ik dorst heb ik beter tijdens het surfen kan gaan drinken, want het standaard commentaar van Nico was; ?tempo maken, en drinken maar? . Waarbij hij bedoelde dat ik zo plat op de boot moest gaan liggen dat ik uit mijn op het dek geknoopte bidon kon drinken. Op de hoge golven was het echt kicken als je het juiste moment te pakken had en dat had ik inderdaad een flink aantal keer. Veel tijd om even op adem te komen kregen we niet, gelijk na de surf was het; ?tempo, nu?????? Jee, nooit geweten dat kanovaren zo vermoeiend kon zijn.
In de pauze gebeurde het onvermijdelijke; uitleg van wat er bij de wals van Pannerden gebeurd???..het was wel even slikken dat we daar zouden gaan varen; na het zien van de filmpjes de vorige avond uit al die ?ervaren? groepen keek ik daar niet bepaald naar uit. Maar de uitleg was helder en simpel, nu alleen nog even doen?????we waren die dag met 5 cursisten en 3 instructeurs, dus veiligheid was gewaarborgd, maar de kans dat je als eerste de wals in moet is 20 %. Ik was de klos. Enigszins gespannen vloog ik met volle kracht de wals in zoals was uitgelegd; Vaartmaken, wachten op de stroming, boogslag links, lage peddelsteun rechts, tegenslag maken en dan vooral met rechts de eerste slag maken. Theoretisch zou je dan 180 gedraaid in de stroming moeten zitten??????.nog even een schietgebedje en dan gaan?.?en dat viel eigenlijk heel erg mee????..eigenlijk was het hartstikke gaaf om te doen!! van de ca 15 pogingen zijn wij geen van beide omgegaan en er zaten echt hele goede bij!! Dit was echt kicken!!

Als laatste kunstje zijn we met alle cursisten tegelijk op de stroming omgegaan om vervolgende via de X redding weer in de boot te stappen, makkie!!

Na dit weekend lijkt de IJssel wel een sloot en de boten op de IJssel maar dinky-toys. Dit weekend heeft inderdaad mijn verwachting ruimschoots overtroffen; op groot water zit ik vanaf nu veel zekerder in mijn boot. Bovendien was het heel erg gezellig en spotgoedkoop; de clinic is kosteloos, de instructeurs zijn erg goed en de kosten van de luxe camping zijn 6.50 per nacht. Ik kan het ieder Njordlid aanraden om het zeker ??n keer te doen. Ook voor de echte cracks is er nog veel bij te leren. Wij willen ons volgend jaar opofferen om Berend en Henk de gelegenheid te geven om te gaan, maar het jaar erop zijn wij zeker weer van de partij!!