Kanopolo-eskimoteren de Beemd 1-2007

Druk bezochte eskimoteer & kanopolo bijeenkomst

Afgelopen zondag 14 januari was het een drukte van je wel in het zwembad de Beemd in Lochem. Van 16:00-17:30 oefenden bijna dertig leden het kanovaren in vele hoedanigheden. Van de basistechnieken om te eskimoteren tot vlakwatertechniek. Een aantal kinderen zocht in eerste instantie vertier in het zwembad om in het laatste halfuur met elkaar te gaan kanopolo?n. We hadden wel tien jeugdleden in het water en meer mag ook niet. Zij, die zich opgegeven hadden om eskimoteren te gaan leren, oefenden met opkanten, goed uit de boot komen als je onverhoopt omslaat en in het goed aanzetten van de heupzwaai. Leo de Jong had een uitgebalanceerd lesprogramma bedacht, dat ons allen hielp in stapjes de juiste setup positie te bereiken. We hadden namelijk vooraf een DVD gezien die ons leerde dat je eerst de juiste startpositie moet bereiken, dan rolt en tenslotte in de juiste eindpositie moet eindigen. Wat ik ervan onthouden heb is dat je met de knie die als het ware het diepst in het water rust (in de kano natuurlijk) de kano omhoog drukt. Je verstrekt die beweging vanuit je heupen. Je hoofd blijft zo lang mogelijk in het ware, zeg maar haaks in/op het water. Je kunt als het ware bellen blazen alvorens je je romp achter de boot meebeweegt. Enfin, het betekende oefenen aan elkaars handen, de punt van de boot of eventueel aan de badrand.