Delft 2006

Grachtentocht Delft

Op zondag 21 mei was het zover. Ondanks de regen traden om 8.00 uur ?s morgens 15 deelnemers aan. De lange autorit naar de andere kant van Nederland gaf de burger moed. Er was immers een gerede kans op beter weer in het westen. Ter hoogte van Zoetermeer brak zelfs de zon even door. Korte tijd later vonden wij in Delft nabij de Plantage brug een fraai grachtje met voldoende parkeer gelegenheid (zondags vrij parkeren). Eerst koffie na de lange autorit. De koffie werd inmiddels aangelengd met grote regendruppels.

Eenmaal in de boot werd het droog en dat bleef de rest van de dag zo. Vanaf het startpunt werd het Rijn Schie Kanaal overgestoken en voeren wij via de Geerweg/ Kantoorgracht het centrum van Delft binnen. Onze inspanning om naar Delft te gaan, werd beloond. De grachten lopen kris kras door het centrum en sluiten allemaal op elkaar aan. Er zijn vele bruggen en welhaast tunnels. De Boterbrug, de brug over het Vrouwenregt en die over de Brabantse Turfmarkt zijn aanraders. De kades in delft zijn niet hoog en de historische panden zorgen voor veel kijkplezier. Andersom bleek de kanovaarder een bezienswaardigheid voor de passanten op de wal. Dat kan natuurlijk ook door het weer zijn gekomen.

Een pauzeplek voor een zelf meegebrachte lunch is lastiger te vinden. Uiteindelijk vonden wij achter de Grote kerk, waar de leden van het Koninklijk Huis na hun dood begraven worden, een stukje gras aan het water. We werden gedoogd. Normaliter wordt de bezoeker van Delft geacht de plaatselijke horeca te verblijden met een bezoek. De terrassen en terrasboten gaven tijdens onze tocht echter geen uitnodigend aanblik. Afgezien van een enkele rondvaartboot, worden de grachten in het centrum van Delft vrijgehouden van boten met een motor. Je kunt er dan ook vrijelijk op los peddelen. Op zonniger dagen zal het er best druk zijn met bootjes en waterfietsen.

Wij voeren met acht volwassen en zeven kinderen, waarvan vijf met een jeugdboot. Grachtjes, bruggen en bochtjes. Aan het eind van de tocht, keek eenieder met een tevreden gevoel terug op de tocht door het centrum van Delft. Bij de auto?s was er weer koffie en konden de kinderen zich uitleven in een fraai, maar verlaten speeltuintje. Om 17.30 uur arriveerden wij bij het botenhuis.