Sault Brenaz 2006

Wildwaterbaan Sault Bernaz (meivakantie 30/4 t/m 4/5 mei)

Zoals het er nu uit ziet gaan we 7 of 8 man sterk incl instructuur naar Sault Brenaz toe. Een fraaie WW baan net ten Oosten van Lyon. De onderstaande links wijzen je de weg en laten zien wat we aldaar kunnen aantreffen. Deze WW baan combineert een fraaie natuur, mooi kayakwater voor beginners en gevorderden met een mooi Meizonnetje. Want dat verwachten we in Lyon wel. Zon in mei.

http://www.kano-club-grave.nl/Fotos/Saultbrenazmei2004/saultbrenazmei2004.htm

http://volmolensekanoclub.nl/pictures/albums/05_sault_brenaz/

Home

Op heen entreugweg doen we de Lieser en de Kyll aan. Voor wie de rit naar Frankrijk te lang of de week te lang is hebben we de eerste vaartocht in Duitsland in petto. Je kunt prima mee om de Kyll of Lieser te varen en dan op 30 april weer terug gaan naar Nederland. De Kyll en Lieser zijn WW1+ rivieren waar het leuk varen in snelstromend water is. We varen daar twee maal een tocht van circa 15 km (http://www.mueller-kyllburg.de/sport/paddeln-kanu-kajak-kyll.html)
waterstanden http://www.hochwasser-rlp.de/mosel/karte/index.php

De Kyll is leuk om te beginnen
De Lieser als er redelijk wat water staat (met dank aan de Batavieren)

Wildwaterbaan Sault Bernaz (meivakantie)

De PWBZ commissie heeft het voornemen in de meivakantie de wildwaterbaan in Sault Brenaz (40 km ten oosten van Lyon (Frankrijk) te bezoeken. Het idee is om op zondag 30 april (Koninginnedag valt nl op zaterdag 29 april dit jaar) af te reizen naar Frankrijk en onderweg de rivier de Kyll nabij Pr?m (Eifel) aan te doen. Daar willen we een stukje gaan varen en de nacht op een camping in de Eifel doorbrengen. De volgende dag willen we doorrijden naar Sault Brenaz. Zo knippen we de reis in twee stukken en kunnen elke dag toch een klein stukje varen. Voor hen die dat te omslachtig vinden ontstaat zo gelijk de mogelijkheid maandag 1 mei naar Sault Brenaz af te reizen. We willen dan een dag of drie in Frankrijk blijven en op de terugweg (4 of 5 mei) desgewenst ook de Lieser (nabij Daun (Eifel)) bezoeken. Dat bezoek is natuurlijk wel sterk afhankelijk van de animo. Wellicht dat een aantal deelnemers ook direct door wil naar huis. Enfin we horen graag jullie wensen.

Algemeen:
Sault Brenaz is een klein plaatsje ten oosten van Lyon in de buurt van Pont-d’Ain in Frankrijk. Het dorp is gelegen aan de Rh?ne en dank zij een stuw in de Rh?ne heeft men daar een kunstmatige wildwaterbaan kunnen aanleggen. Deze zeer mooie baan is ongeveer vierhonderd meter lang en de moeilijkheidsgraad gaat uiterlijk tot een klasse III+. De baan is uitermate geschikt voor beginnende en minder geoefende kanovaarders, mits onder deskundige leiding instructie wordt gegeven. Sault Brenaz wordt dan ook regelmatig door leden van onze kanovereniging bezocht. Door de sterke slingers in het parcours zijn het begin- en het eindpunt binnen redelijke afstand. Hierdoor hoeft men niet al te veel met de kano te slepen om weer bij het beginpunt te komen. Men kan ter plaatse kano’s huren, doch gezien de prijzen zal dit snel in de papieren lopen.
In 1994 is direct naast de wildwaterbaan een camping gekomen. Idealer kan het bijna niet. Men doet ’s morgens de rits van de tent open en enkele tientallen meters verderop ligt het parcours.

Met dank aan Bert de Bakker

Voor ieder wat wils:

De WW baan van Sault Brenaz http://www.home.hccnet/bert.de.bakker/sbrenaz.htm ligt aan de Rhone en is een zeer fraaie baar met oplopende moeilijkheidsgraad tot WW3+. De camping ligt direct naast de 400 meter lange baan. De baan wordt door ervaren kanovaarders aangeduid als uitermate geschikt voor de beginnende en minder geoefende kanovaarders. Zoals het er nu naar uitziet zal Rene Meulenbeek, die deze baan kent en instructie kan geven, meegaan. De locatie zo dicht bij Lyon maakt een uitstapje naar de stad Lyon goed mogelijk (zie ook http://www.en.lyon-france.com/ )Liefhebbers van de Franse Alpen kunnen ook goed terecht in de nabij (40 km) gelegen omgeving van Chambery en Aix les Bains.Qua varen kun je de gehele dag terecht, maar de ervaring leert dat je na een uurtje weer heerlijk in de zon kunt zitten, kunt gaan fietsen of andere activiteiten kunt ontplooien.

Graag opgeven of je interesse hebt/mee wilt:

Wie overweegt aan deze activiteit mee te gaan doen, vragen we dat kenbaar te maken aan de PWBZ commissie bij Eric van Capelleveen 0653.260109 eca@tg.nl ivm het plannen (reserveren camping plaatsen en bespreken of we de Kyll en/of Lieser ook aan doen. Er zitten natuurlijk vervoerskosten aan deze activiteit (900 Km enkele reis naar Lyon en 300 km naar Pr?m). We willen op basis van eigen vervoer proberen te regelen zodat we de brandstofkosten kunnen delen. Afhankelijk van het aantal deelenemers gaat de WW trailer mee. De brandstofkosten er auto schatten we op ca ? 180 per auto waarmee ieder ca ? 45 per persoon bijdraagt. De bijkomende kosten zijn die van de camping en de eigen proviandering.

Informatie over de Kyll en Lieser nabij Pr?m

Kyll Beginners rivier WW I, door een schitterend landschap in diepe kronkelende woudkloof met burcht en Ru?ne in zicht.

Traject: Gerolstein tot Densborn. 18 km WW I+. 2 stuwen. Instappen bij de b410 brug in Gerolstein. Uitstappen links voor de stuw in Densborn. Traject Densborn tot Erdorf. 25 km WW I+. Diep ingesleten woudkloof rondom Kyllburg met enige verblokking en trapjes (leuke surfplek bij hoogwater?).De weg loopt van begin tot het einde steeds in de buurt van de rivier. Er zijn dus meer mogelijkheden tot in en uitstappen. Vooral het tweede traject kun je verkorten door vlak boven Kyllburg in te stappen. Na Kyllburg kom je er niet meer bij tot valk bij Erdorf.

Gewenste waterstand: mimimaal 75 cm op peilschaal Densborn op de Kyll.

Zie ook http://www.de-batavier.nl/index.html?main=http%3A//www.de-batavier.nl/alg_archief.htm

Lieser Leuke rivier voor gevorderde beginners. WW I-II

Bovenloop: Instappunt bij de brug van Niedermanderscheid. Mooie woudkloof. 7 km verder komt de Kleiner Kyll in de Lieser. Eventueel kun je hier 600 meter stroomopwaarts lopen om bij de wegbrug Manderscheid-Groszlittgen uit te stappen (totaal 7 kilometer WW I-I+). 2 stuwen.

Middenloop: Vanaf de wegbrug Manderscheid-Groszlittgen in de kleiner Kyll tot de wegbrug Grosslittgen – Schladt (8 km WW I+). Landschappelijk schitterend stuk door woudkloof met hoge leistenen wanden waar het water in de buitenbochten schitterende tollende keerwaters vormt. Keerwater walhalla. Net nog te moeilijk voor beginners, het gaat nog te hard. Rivier is hier breed en bevat in de vaarroute geen moeilijkheden anders dan de tollende keerwaters en af en toe een surfgolf. Ideaal trainingsstuk voor gevorderde beginners.

Benedenloop: Vanaf wegbrug Groszlittgen – Schladt tot de brug in Wittlich (12 km). Misschien is er wat eerder uit te stappen bij Pleiner M?hle (gebak) of als de weg na Pleiner M?hle dicht bij de rivier komt. Dit is het wildste stuk van de Lieser met op diverse plekken stevige verblokking, steile leistenen wanden en scherpe tollende keerwaters. Afhankelijk van de waterstand tot en met WW II. Bij Pleiner Muhle mooie nauwe doorgang in rechter kanaal. In het linker kanaal een stevige wals over hele breedte. Mooie speelplaats om daarna, moe gestreden, bij Pleiner M?hle, uit te stappen.

Gewenste waterstand: mimimaal 60 cm op peilschaal Musch op de Ahr (stijgend of stabiel). Peilschaal Echtershausen op de Pr?m minimaal 80 cm. Nog beter is de peilschaal Lieser/Plein. Deze moet, denk ik, minimaal op 75 cm staan voor een leuke tocht. 60 cm op Plein is in ieder geval veel te laag, je schraapt dan het hele stuk over de keien. Best kan dan uitgeweken worden naar de Kyll. Zie ook http://www.de-batavier.nl/index.html?main=http%3A//www.de-batavier.nl/alg_archief.htm