Bovenslinge 2005

Het waterspektakel en kanopolo was nog niet koud voorbij of zes enthousiastelingen waagden zich op zondag 13 maart aan het echte werk terwijl de winter nog niet echt voorbij was. Een surfpak was dan ook verplicht en dan is het zelfs als je omgaat niet te koud. Maar als je ?s ochtend de voordeur achter je dichttrekt en 3 graden op de thermometer ziet staan, denk je wel even waar ben ik aan begonnen. Al snel kwam er evenwel een dun zonnetje door en na wat logistiek reden Henk Groeneveld, Marlies Dekkers en Eric van Capelleveen naar de ontmoetingsplaats nabij Winterswijk. Daar troffen ze Leo de Jong en Yvonne Both en een introduc? luisterend naar de naam Leon. We reden vandaar door naar de vistrappen in de Bovenslinge. Ons doel was spelevaren in de stroomversnellingen in de vistrappen. Zaterdag had het fors geregend, dus we hoopten op een redelijke waterstand en waterafvoer. En dat kregen we. Na goed ingepakt te zijn, reddingsvest en helm aangedaan te hebben schoven de wildwaterkano?s ??n voor ??n het water in. En dan blijkt het zwembad toch net even anders dan deze vistrap.

Een enkeling draalt wat voordat de eerste passage door de stenen en watervalletjes van 20-40 cm hoogte verschil genomen worden, maar al doende leert men snel en vervangt enthousiasme de lichte huiver snel. We leren behalve het afdalen ook het in de stroom blijven liggen, gebruik makende van het keerwater. Ook klimmen we als het ware de vistrap omhoog, door met een aanloopje behendig tegen de stroom op te varen. Terwijl we stroomafwaarts zakken, leren we tussen twee trappen te keren en zo ontwikkelt zich snel behendigheid. Om beurten slepen we elkaar langs de kant soms door de stroomversnellingen heen om zo de passages meermalen te kunnen nemen. Na een poosje lonkt de koffie en daarna dalen we af naar de tweede visstrap. Die ligt net na een bocht en blijkt goed af te varen te zijn, maar opvaren blijkt een stuk lastiger. Zelfs Leon , die zich ontpopt als een echte fanaat, komt hier niet verder dan twee trappen. Enfin, dan maar, uitstappen en omlopen. Net boven de vistrap kunnen we makkelijk weer te water en we varen stroomopwaarts terug naar de eerste vistrappen. Na het schoonmaken van de boten en een warme kop koffie kijken we terug op een lichamelijk uitdagende, maar leuke ochtend spelevaren, waarin we het geleerde van het waterspektakel in de Beemd in praktijk hebben kunnen brengen. Deze locatie blijkt een aanrader en als er genoeg water is en het geen visbroedseizoen is dan kunnen we hier zeker vaker terecht. Neuss wordt onze volgende bestemming en daar is iets meer verval en stroming, maar niettemin ook goed te doen voor beginners.