Verslag Pinksterkamp Elsloo

Vrijdag 3 Juni;

Na een lange rit van 3,5 uur met een 1 uur file bij Arnhem/Nijmegen kom ik (Björn), Janny en Gabrielle om 18:45 uur aan op de camping in Elsloo (buurtschap Catsop) in Limburg. Op dit moment zijn Henk, Lidy, Leo, Yvonne, Pieter en Heidi ook al gearriveerd. Vervolgens hebben we de tenten opgezet en ingericht. We hebben uiteindelijk de picknickbanken bij elkaar gezet en ’s-avonds nog even bij elkaar gezeten.

Zaterdag 4 Juni

Na de komst van Bart en Caroline is de groep compleet en wordt rond 10 uur het pinksterkamp door Henk ‘officieel’ geopend. We rijden vervolgens naar het beginpunt van de tocht in Borgharen net ten noorden van Maastricht. We varen hier op de GrensMaas, de Maas vormt hierbij de Nederlands-Belgische grens. De Maas is op deze plek een rustig laagstaand water zonder scheepvaart dit gaat over het Julianakanaal (Nederland) of Zuid-Willemsvaart (België). Het water van de Maas gaat door een mooi afwisselend landschap met natuurgebieden met onder andere Konikspaarden en koeien. in de Maas zitten af en toe splitsingen met eilanden en ondiepe doorgangen het is vaak even puzzelen wat de beste doorgang is. Ook zitten er een aantal stroomversnellingen in. Na mate de dag vordert lost de sluierbewolking op en is het zonnig en warm.

We komen langs het kerkje van Elsloo gaan onder de hoge brug van de A76-E314 door.

Na 2 pauzes (1 bij Itteren en 1 bij Meers) en 23km varen komen we vervolgens op ons eindpunt aan bij het veerpontje van Berg naar Dilsen-Stokkem (B) we laden de boden op, het blijkt achteraf nog een uitdaging om de steile grind helling op te komen met de botenwagen terwijl ik, Pieter, Janny en Yvon ondertussen aan de overkant in Berg nog even op het terras wat hebben gedronken.

Aangezien er op zondag onweer is voorspeld besluiten we om op zaterdag avond te BBQ-en. We zitten dan met z’n allen gezellig aan de picknicktafels.

Zondag 5 Juni

Na het wakker worden wordt er naar de weersvoorspelling gekeken. Er blijkt volgens de voorspelling toch vanaf 13:00 uur onweer te zijn voorspeld. Daarom besluiten we om die dag niet te gaan varen. De dag word zelf ingedeeld. Leo, Yvonne, Bart en Caroline besluiten naar het fotomusuem in Maastricht te gaan. Henk, Lidy, Janny en ik gaan naar het museum Eyewitniss in Beek. Rond 11:00 uur begon het af en toe zachtjes te regenen en vanaf ongeveer 14:00 uur langdurig en vrij hard de hele middag door. Het heeft achteraf niet geonweerd. In de avond word er nog de plaatselijke lekkernij gegeten dit betrof dit keer een vlaai die verdeeld was in Abrikozen, Appel en Puddingkruimel vlaai.

Maandag 6 Juni

Na het wakker worden en ontbijten is iedereen begonnen met het opruimen van de tent en spullen. Pieter voelt zich niet zo lekker en besloot om niet mee te varen. We hebben dit keer de spullen voor het varen opgeruimd, aangezien we anders weer (om)terug moesten rijden naar de camping daarvoor. We starten onze kanotocht weer in Berg en gaan met de pont naar de overkant (Belgische kant) om in te stappen. Net op het moment dat we wilden gaan varen begon het te regenen. Na het aantrekken van een Regenjas/anorack besloten we toch om te varen. Na 5 minuten varen klonk ook gedonder in de verte gelukkig bleef dit hierbij. Het landschap is hier wat vlakker en minder afwisselend met grind afgravingen. Het vaartempo ligt met gemiddeld 8,4 km aardig snel en bij stroomversnellingen soms tot 15km per uur. Na een pauze te hebben gehad bij Papenhoven komen we aan op ons eindpunt in Ohé en Laak. Na het pendelen rijden we weer terug naar Lochem en hebben de boten schoongemaakt en nog als afsluiting chinees gegeten.

Björn Boonk

Foto’s zie fotoboek