Rondje Bijland Tolkamer, zondag 14 april 2019.

Om 8.30 uur gingen we boten laden (Berend, Ron, ik (Björn) ) en vertrokken vervolgens naar Tolkamer. Onderweg pikte Ron in Zutphen Lidy en Henk nog op om met ons 5en te gaan varen. Eenmaal aangekomen bleek er een redelijke wind te staan, maar wel mooi weer. We hadden een picknick bank, tot beschikking en een zandstrand om te starten. Na de koffie met cake ( van Lidy) Vertrokken we en gingen dwars over het afgegraven meer heen, tussen de 2 eilanden door.

Aan de overkant moesten we even kijken waar we de oude tak van de Waal konden oppakken.

Aangezien de oude tak van de Waal niet in contact stond met de Bijland, moesten we op de dijk die er tussen lag kijken of dit de beste overstap plek was. Op de oude Waal tak was aan de ene kant een dijk te zien en aan de andere kant allemaal bomen, met beversporen.

Na een stuk te hebben gevaren, kwamen we een groep met vissers tegen. 1 man daarvan in een geel hesje filmde / fotografeerde ons zonder dit te overleggen. Hij zei verder niets.

We twijfelden daarna nog even of we hier wel mochten varen, aangezien de man ons filmde, maar naar het zien van bootjes langs de kant en geen verboden borden, besloten we om gewoon verder te varen. Het water werd steeds breder en stopte daarna in een overgang gebied voor overtollig Rijn water. Bij het terugvaren kwamen we dezelfde man nog tegen, maar deed verder niets meer op ons uit en konden gewoon verder. Al met al was de oude tak van de Waal best mooi te varen, met de indruk van een mooi rivierenlandschap.

Daarna stapten we weer op dezelfde plek over op de Bijland. We besloten om te pauzeren op 1 van de 2 eilandjes. Eenmaal aangekomen op het eiland, bleek er een tuinstoel te staan waar Berend gebruik van maakte. Op het eiland bleken een hoop ganzen te zitten die allemaal wegvlogen waren. Naar een klein stukje gelopen te hebben had ik al een stuk of 10 ganzen eieren gezien. Ook broedde er nog een gans. Na de pauze besloten we om langs de wal van de Bijland verder te varen terug naar ons startpunt. Op het einde waren er wel mooie golven door de wind. Na 14 km te hebben gevaren kwamen we mooi op tijd aan bij de startpunt en waren we weer vroeg terug in Lochem.