Pinksterkamp 2017, een bijzondere ervaring

Het was dit jaar al weer het 36e Pinksterkamp van Njord.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We beginnen er al een beetje aan gewend te raken maar ook dit jaar was de groep weer klein als je vergelijkt met hoe groot de groepen vroeger bij het Pinksterkamp waren. We startten op de vrijdag 2 juni met vier (Bart, Lidy, Gijs-Jan en Henk) om de dag daarna van lieverlee uit te groeien tot een groep van negen. Eerst Janny, Bjorn en Diederik, later op de dag Caroline en Evelien. Maar ook met een kleine groep was het juist weer heel gezellig. Het weer werkte goed mee. Enig minpunt was dat de wind in de loop van het weekend flink aantrok wat met name de zaterdagavond wat frisser maakte. We hadden een prima plaats op de camping de Knotwilg in de Noordwaard bij Werkendam. Een prachtig uitzicht over een flinke plas water, de voormalig polder Hardenhoek.

We bevonden ons in het nieuwe deel van de Brabantse Biesbosch, hoewel nieuw hier niet goed op zijn plaats is. Voorheen polder de Noordwaard is teruggeven aan de Biesbosch waarbij alle oorspronkelijk kreken zijn hersteld. Dit alles ook binnen het kader ruimte voor de rivier waarmee een overloopgebied voor de Merwede is ontstaan. Hierdoor is het vaargebied van de Biesbosch flink uitgebreid zodat de Brabantse Biesbosch een kanoparadijs

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

is geworden waar je zeker vijf dagen met je kano kunt varen om zo’n beetje alle watertjes te leren kennen. Wat de Biesbosch ook zo boeiend maakt is de aanwezigheid van de flora en fauna. Zoals bekend hebben vis- en zeearenden er sinds enkele jaren hun leefgebied. Bevers komen er in grote getale voor. De uitbreiding met de Noordwaard heeft hieraan veel toegevoegd, naast de vele watervogels zie je ook al heel wat kievieten en een enkele grutto. Ook enkele lepelaars hebben we gespot. Om het gebied open te houden lopen er grote grazers zoals de Schotse Hooglanders en Konikpaarden. Maar ook een kleine kudde waterbuffels die een bijzondere bezienswaardigheid zijn, vooral als zij te water gaan.

De eerste vaardag was zaterdag waarbij we startten bij de Spieringsluis. Maar in plaats van te varen door het ‘gat van de Hardenhoek’ kozen wij een kreek die parallel aan loopt door de polder ‘Jantjesplaat’. en sinds kort te bevaren is. Via het ‘Gat van de Kleinen Hil’ staken we de ‘Sloot beneden Petrus’ in, dus onderlangs het spaarbekken ‘Petrusplaat’, om uit te komen in het ‘Gat van Kampen’. Hier schoten we met onze kano’s het strandje van de Rietplaat op om van een lange stop op een mooie locatie te gaan genieten. De meesten van de groep konden het niet laten om hier even te gaan zwemmen. Het was die dag de enige stop en we voeren daarna in één ruk door naar onze camping. Eerst onderlangs de Ganzeplaat en daarna de oversteek over ‘’ Gat van de Noorderklip’ waar we  de polder ‘Malta’ rechts passeerden en nog een flink rondje hadden te gaan rond de polder ‘De Kroon en De Zalm’ waar we uiteindelijk uitkwamen in het ‘Boomgat’ om vervolgens nog een stukje langs de Witboomweg naar de camping te varen.

’s Avonds aan de BBQ maar nog zonder Caroline en Evelien die pas later arriveerden. Toen de zon weg was, werd de wind toch echt te fris en kropen we bij elkaar in en bij de tent van Lidy en henk.

 

Zondag de tweede vaardag en een rondje in de voormalige Noordwaard. Start en aankomst bij de camping. Ook deze dag werd er ca 15 km gevaren. Waarbij een deel van het traject van de dag ervoor werd gevaren. Die avond was het pannenkoekenavond waarbij Gijs-Jan les gaf in jongleren wat de aandacht trok van een Fries jongetje van 2 jaar die zijn vader erbij riep en er gewoon vanuit ging dat zijn ‘heit’ dat ook wel even kon. Natuurlijk werd hij een illusie armer toen zijn ‘heit’ geen alleskunner bleek te zijn. Wel een sportieve Fries die met zijn gezin op de fiets een rondje door Gelderland en Brabant maakte. De dag werd afgesloten met een wandeling om de bevers te gaan spotten. Helaas bleek dat de bevers de locatie waar ze vorig jaar nog gemakkelijk zonder verrekijker waren te zien, hadden verruild voor een stukje verderop waar ze meer aan het zicht waren ontrokken. Waarschijnlijk vonden ze het te onrustig met al die mensen die hen vanaf te oever stonden te bespieden. Dus leken we zonder een Bever gezien te hebben weer terug te keren naar de camping. Maar het wat talmende deel van de groep kon zich toch nog enigszins vergapen aan een bever dankzij oplettendheid van Evelien die iets in het water zag zwemmen. Dit bleek een bever te zijn die even later ook nog op de oever klom.

Op dag drie reden we naar onze startplaats bij de kreek de ‘Bevert’ om van daaruit een rondje te varen rond de polder ‘Oude Dooijemanswaard’ en door de kreek ‘Galeigat of Braspenning’  en vervolgens onderlangs de polder ‘Donderzand’ weer terug te keren naar onze startplaats bij de Bevert. Tijdens dit rondje van 11 km maakten we één stop en verlieten onze kano’s bij een bruggetje. Eerst leek een plekje uit de wind wel heerlijk maar uit het lange gras mobiliseerde al spoedig een leger dazen die ons een hoger op gelegen plek in de wind deed opzoeken. Als je in dit heel open gebied op een bruggetje gaat staan, kun je ver weg kijken. Aan de ene kant de Amercentrale bij Geertruidenberg en aan de andere kant zie je in de verte schepen varen op de Merwede met daarachter het industrieterrein van Gorinchem. Aan je voeten ligt ook de polder ‘Grote Muggenwaard’ en warempel, daar liepen de waterbuffels onze richting op. Een kleine kudde van pakweg 25 dieren waaronder enkele kalfjes. Zwart en met mooie grote horens die wat naar achter lopen.

Na deze tocht terug naar de camping en na ingepakt hebben de rit terug naar Lochem waar we met groep afsloten met Chinees. Een mooi weekend en zowel het gebied en de camping (vanwege de rust en de ligging) zijn een aanrader. Zie het fotoboek voor de foto’s.