Verslag Berkel Vreden -Eibergen 19 maart 2017

Tocht op de Berkel van Vreden naar Eibergen

 

De eerste tocht van het jaar; het is altijd even wennen met het pakken van de spullen. Gelukkig werd ik op het nippertje nog herinnert aan mijn zwemvest….

Rond 8.45 uur zijn we met 7 man en vrouw sterk weggereden vanaf het clubhuis.

Hans, Ron, Jacqueline, Janny, Annie, Berend en ik.

De navigatie van Berend gaf een prachtige “kruip-door-sluip-door” route aan. Hans die er met de botenwagen achteraan kwam, had daar een hele andere mening over; bijna ieder kruispunt gaf zijn navigatie een ander voorstel.

Maar goed, we zijn er gekomen. Alleen is de netjes schoongemaakte botenwagen nu wel aan een grondige wasbeurt toe.

In Vreden zijn we op een mooi stukje te water gegaan en genoten we van de eerste meters varen. Helaas was dat maar van korte duur. Binnen de 10 minuten moesten we de boot al uit ivm een stuw. Als je nu denkt dat er in Duitsland alleen maar mooie aanlegsters zijn, dan kom je bedrogen uit; een hoge kant maakte dat het een ware kunst werd om droog uit te stappen.

Een kwartier later was het weer raak. Ook nu weer hoge kanten en een lange overdraging. De 3e stuw die we tegen kwamen zag er echter bevaarbaar uit. Dit zorgde voor een optimistische stemming. Helaas liep dat niet voor iedereen goed af; Jacqueline besloot dat het de hoogste tijd was om haar nieuwe boot te dopen en plonsde daarbij zelf ook enthousiast te water. Brrr, best wel fris…..

Het duurde even voor de boot weer bevaarbaar was; de reddingsoperatie op het steile talud was nog wel een uitdaging.

Er volgden helaas nog een heel aantal stuwen waarbij we moesten overdragen.

De stroming maakte dat we best wel een hoge vaarsnelheid hadden, maar met de vele lange overdragingen schoot het allemaal niet echt op.

Alhoewel het soms wat guur aanvoelde, bleef het de hele dag gelukkig droog. Helaas trok de wind wel behoorlijk aan.

Het laatste stukje door Eibergen was erg mooi. Uiteindelijk kwamen we aan bij de loods van de Berkelzomp waar de auto’s en de botenwagen stonden.

Een mooi, maar ook best pittig begin van het vaarseizoen.

 

Gabrielle