BORCULO TOCHT 15 maart

Op deze frisse zondagochtend laden Janny, Björn, Hans M, Berend en Maarten de kajaks op de trailer. Doel is de Hogeweg bij Borculo waar een kano steiger is (en 8 parkeerplaatsen) en de tocht kan starten. Na het oppompen van de banden zijn we in een kwartier ter plekke. De wind is koud (7 graden) en het is bewolkt, maar er valt geen neerslag. Rond tienen vertrekken we stroomafwaarts op de Berkel. Deze loopt hier langs Borculo zowel langs industrie als huizen. De rivier is hier niet erg aantrekkelijk. Na een half uurtje dragen we de boten langs de stuw alwaar ze aan een zijde een moerasachtig gebiedje hebben aangelegd met een visstrap. Het is nog kaal, maar zal zeker in de toekomst een aantrekkelijk natuurgebied worden. Een kwartier verderop gaan we linksaf de Slinge op. Om daar te komen is een smal en flink stromend verbindingsstukje gegraven, waar we precies met de lange kajaks doorheen kunnen. De Slinge is prachtig! Na een paar honderd meter houden we – net na een landhuis – links aan en gaan een oude arm van de Slinge in omzoomd door bomen. Daar komen we 2 mooie (bever?) ratten  tegen en vele watervogels. Het stukje is maar een paar honderd meter lang en dan komen we weer op de hoofdstroom uit. Maar die is ook prachtig. Aan de linker kant – net voor de brug – is een overstroomgebiedje aangelegd. Daar zitten weer veel vogels. Na een kilometer komen we aan bij een nieuw voetpontje en een doorwaardplaats voor paarden. Bovendien is er een strandje waar 3 van ons de kajak neerleggen. Janny en Björn vinden het pontje een goede plek om uit te stappen. Betekent wel dat de wandelaars die over willen varen 10 minuten moeten wachten. Omdat het pontje omgeven is met hekwerk kost het veel inspanning om de kajaks op de wal te krijgen.

De picknick tafel en bankjes bieden een goede plek om onze lunch te verorberen. Het is alleen steenkoud; de wind is duidelijk voelbaar en koud. We blijven dan ook niet lang hangen. Net voor we vertrekken neemt een groepje van 3 paarden de doorwaadplaats; een prachtig gezicht.

Wij varen verder stroomopwaarts door het bos alwaar een stroomversnelling ligt en scherpe bochten. Het is wel luidruchtig hier omdat er met honden wordt getraind en verderop bij de Lebbenbrugge speelt een koperen blaasorkest. Net na het bos  liggen er nog 4 stroomversnellinkjes in de Slinge. Maarten vaart daar met zijn PE boot na een aanloopje makkelijk overheen, maar de andere deelnemers willen hun polyester boten niet beschadigen op de stenen en we besluiten om te keren en de tocht terug aan te vatten. Terug in het stukje bochtig bos neemt een ree de benen, we zien alleen het achterwerk. De tocht verloopt door de tegenwind nu iets langzamer dan heen. Rond half drie meren we weer af bij de kano steiger bij de stuw, na een tocht van 14 km. Het omkleden is nu heel erg koud, we zijn een beetje nat van het zweet en spatwater en de temperatuur is iets gedaald.

Ondanks het iets mindere weer was het heerlijk om deze eerste Njord tocht van 2015 te varen. We voelen onze spieren na de winterslaap duidelijk, dus goed dat het geen lange afstand was.