Boshulan 2014 – Bäst före

De laatste week van augustus 2014. Vier Njord leden rijden naar Boshulan (de westkust van Zweden tussen Göteburg en Oslo) om in een van de mooiste kanovaargebieden een trektocht van circa 110 km te gaan maken. Maanden voorbereiding en voorpret gaan werkelijkheid worden. Bij het krieken van de zaterdag rijden de heren weg met bestemming Marstrand. De weersverwachtingen voor zondag en maandag zijn regenachtig met veel wind maar de rest van de week wordt het zonnig met beperkte wind. Ideale vaarcondities hoewel de omgekeerde volgorde leuker lijkt. De zondag begint met pendelen en een buitje. Het inpakken van de kano’s vraagt daarna nog meer tijd, maar met creativiteit past vrijwel alles in de boten. En om 15:00 varen we weg, terwijl het dreigt.

Foto’s van onze trip vind je onder deze link

De oversteek van Marstrand naar Astol en verder naar Skarhavn vergt veel vaarmanschap. Golven van twee meter gecombineerd met deining maken dat we niet exact onze koers kunnen varen maar onder een kleine hoek door de golven klieven. Gelukkig ligt het zwaartepunt van de boten lager door onze belading en zijn de boten zo ook trager qua kantelen. Maar het is direct voor de golven. We zijn allemaal blij dat we aan de overkant zijn zonder uitvallers. De kop is eraf. Die dag varen we door naar het eiland Hjäterö (link) We hebben circa 12 km gevaren en hebben de resttijd tot duisternis nodig om kamp te maken en te koken. De voldoening is er. We evalueren de dag.

De volgende morgen pakken we alles weer in onze kano’s en varen rond 10:30 weg. We besluiten onze tocht afhankelijk van het weer te laten zijn. Het oorspronkelijke plan was het eiland Käringön maar dat ligt redelijk buitengaats. Het weer leent zich daar niet voor. We hebben te maken met zon maar ook met dreigende buien die er inktzwart uitzien. Terwijl we navigeren bewaken we het weer. We blijven vrijwel droog. Het slechte weer concentreert zich boven het vaste land en het eiland Tjörn en Orust. Wij varen naar Möllesund, want in het eerste dorp zijn geen winkels meer. In Möllesund scoren we een Zweedse vis lunch waar we onze vingers bij aflikken. De tocht eindigt vandaag op Danholmen.  Wel wat impoviseren qua kampeerplekken. Sommigen van ons hebben de buik al vol en slaan het koken over. Met tevredenheid kijken we terug op een fraaie tocht en een mooie vaardag. Een kampvuurtje op een bedje van stenen sluit de dag af.

Dinsdag begint met een zonnetje. Het weer is verbeterd. We besluiten desondanks Käringön  links te laten liggen en maken de tocht tussen de eilanden door langs Grundsund naar Blåbergsholmen. Vandaar hebben we een fraai uitzicht op Lysekill. Het is een zeer fraai kampeerterrein waar we nu verblijven.  In Grundsund hebben we in de middag een fraai terras gevonden en menigeen heeft het buikje rond. We genieten van de mooie zonsondergang.

Woensdag brengt ons via een raffinaderij en olieterminal met wachtende olietankers naar het eiland Malmön. We varen door naar Rammen een eiland waar we via een hele fraaie baai op een winderige kampeerplaats eindigen. Hans neemt een duik en de wind gaat liggen. Een BBQ rondt deze dag met fraaie uitzichten af.

Donderdag ( we staan steeds vroeger op) brengt de tocht  langs Kungshamn en Smögen (een fraai stadje met typisch Zweedse gebouwen) naar de ingang van het Sotekanalen. We doorkruisen dat fraaie kanaal, waar het landschap veel lieflijker en meer bebost is dan op de rotsklompen die we gewend zijn. Rotsklompen die wel fascineren door hun vorm, kleurige mossen en vogels. We beeïndigen onze tocht op Dannemarken, een Zweeds-tropisch eiland met dubbele baai. We kiezen een plek in de avondzon, bouwen een kampvuur tussen de rotsen en genieten van het magnifieke uitzicht. Er wordt uitgebreid gekookt.

Vrijdag begint met mist, we debatteren over wel of niet varen of wachten. Maar dan klaart het op. We hebben een kleine afstand voor de boeg. We varen langs Hanburgsund naar Fjällbäcka. Daar staat de pendel auto te wachten op ons. Alles verhuist weer naar de camping en er wordt gependeld. De avond brengt een pizza en luidruchtige drinkgrage Zweden. Maar ook het fraaie geluid van een harp op de camping. We gaan op tijd naar bed maar slapen is moeilijk met zoveel lawaai.

Zaterdag vroeg breken wij (stil) op en aanvaarden we de toch naar huis. We spotten onderweg nog een vos, reeën en een fouragerende eland. We ontwijken de files bij Hamburg en eten een schnitzel nabij Bremen. Voetbalminnende Duitsers heten ons welkom. Rond 22:00 zijn we weer thuis. Met een voldaan gevoel. Een geweldige week.