Terugblik Pinksterkamp 2013

PINKSTERKAMP 2013

Dit jaar was camping Ekenstein ‘the place to be’ tenminste als lid van Njord. Zie http://www.campingekenstein.nl/

West van Appingedam, midden in het Groningse platteland een landgoed met daarbij een camping. Rustig gelegen tussen vele soorten loofbomen, naast het Engelse landschapsstijlpark en aan het water van het Damsterdiep. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Damsterdiep_(kanaal) Dit is het vroegere kanaal tussen Groningen en Delfzijl en is voor een deel meanderend door de invloed van het getij vroeger. De camping is mooi en rustig en Njord brengt daar wat levendigheid in. Met 22 deelnemers, waarvan de helft jeugd, is de opkomst prima ondanks de donkere weersvoorspellingen. Vrijdag namiddag is het ontvangstcommittee (Lidy en Maarten) ter plekke en zet alvast diverse tenten op, want in de avond worden forse onweersbuien verwacht. Gelukkig laat het slechte weer op zich wachten totdat een ieder is gearriveerd. Marlies en kids zetten als laatste in het pikkedonker en in de eerste regendruppels de tent op. Een koude nacht vol onweer en regen volgt en de volgende ochtend is het terrein flink nat. De Groningse klei droogt maar langzaam zodat het op maandag nog steeds nat is.

Zaterdag rustig opstaan en eind van de ochtend arriveert het bijna laatste team (Bert met 5 deelnemers). In de middag – het is droog en bewolkt – rijden we naar de stad Groningen alwaar we een mooie grachtentocht maken. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Groningen_(stad) De Njordees is samengesteld uit 2 delen en wordt door de jeugd olv Henk bevaren, de rest kajakt.
Veel oude schepen langs de kant waarop studenten en Groningers wonen. Bij de Martinitoren aangemeerd en de kermis bezocht. We hebben in onze kajak uitrusting veel bekijks op de kermis; een attractie erbij.
 
’s Avonds de barbecue, lekker warm met z’n allen rond het vuur. De nacht is weer koud, maar droog.
Op zondag varen we in 2 groepen; 1 groep vaart een tocht van 24 km door het achterland en komt uit bij het oude stadje Appingedam. De sportiefste jongens varen de tocht zonder enige kajakervaring; puur op kracht en doorzettingsvermogen. Het is fris en bewolkt, ondanks de voorspelling van veel zon.
De andere groep vaart naar Delfzijl en komt daar tot hun verrassing weer een kermis tegen. Die zijn dus pas als laatste terug.

Tenslotte op maandag een tocht vanaf de camping in westelijke richting op het Damsterdiep.
Voorop varen Bert, Ineke en de achtjarige kleinzoon. Hij doet goed zijn best en vaart bijna de dubbele afstand (van links naar rechts en terug). Tussendoor moet opa slepen.
Uiteindelijk is dat de mooiste tocht; slingerend, afwisselend door het achterland van Groningen. Het gehucht waar we lunchen kijkt uit de ramen omdat een dergelijk bont gekleurd tafereel niet vaak te zien is. Iedereen is positief over het mooie vaarwater en het leuke plaatsje. Ongetwijfeld zullen diverse Njord leden nog een keer terugkomen