Laatste tocht 2012 Rur Monschau

Boven Rur Monschau december 2012

Acht uur: Nog donker op deze winterdag. We schrijven 29 december 2012. De waterstanden in de Eifel zijn nog steeds goed en gisterenavond hebben we besloten naar de Boven Rur nabij Monschau te gaan om het jaar goed af te sluiten. De waterstand (pegel) staat op 80 cm afvallend. De heenreis wordt geplaagd door vertragingen langs winkels, omdat er nog ingekocht moet worden. Rond 11:30 zijn we ter plekke bij het klooster Reichenau aan de Rur en we blijken niet alleen. Zeker 60 a 80 kanovaarders hadden hetzelgfde idee vandaag. Het is dan ook droog, zonnetje en circa 10 graden, wat op het 500 meter hoog gelegen Eifel Venen massief als bijzonder voor de winter nag heten. We zijn hier ook meermalen met vorst en sneeuw wezen varen, maar dit is niet verkeerd. De winteruitrusting is wel mee en onze groep wordt gekenmerkd door Russische wintermutsen die de nodige aandacht en gesprek bieden.

Eric plaatst de auto aan het einde van de Camping am Rosengasse en komt met de fiets terug gereden naar het vertrekpunt. Zonder Leo moeten we met één auto en dat is toch improviseren. De Rur blijkt met 70 cm goed bevaarbaar, hoewel de nodige stenen nu wel boven water of net onder water op aanvaarhoogte liggen. Het wordt iets technischer varen zo, maar zeker leuk. Eric en Tobias mogen eskimoteren vanwege kapriolen , maar zwemmers kennen we deze keer niet. 

Het wasbord afvaren is weer stuiteren, en de belangstelling voor al die kanovaarders is te merken. We gaan massaal op de foto. Straks maar eens zoeken of er op het internet iets te vinden is. Door Monschau heen varen is opletten, omdat er plateau’s net onder water liggen waar je lelijk tegen aan kan varen. De stuw (wehr) varen we links in het midden en blijkt met deze waterstand een makkie voor ons. Daarna de passages bij de camping en helaas de vaartoer is ten einde. Een soepje drinken. met muziek onkleden en terug naar Reichenau om de fiets “Der LEO” genoemd op te halen. Onderweg nog Lappland foto’s gemaakt in Muzenich voor de 2013 kalender. Guido rijdt ons bekwaam naar huis, nadat we in Kornelimünster nog een Weizen in de stamkroeg op het plein aldaar hebben gehaald. Al met al een welbestede dag die het wildwatervaren in 2012 afsluit.

Foto’s op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=153
Filmpje op http://youtu.be/vfONoFKf9tY