Verslag Alpenweek 2012

Alpenweek 2012 Frankrijk / Zwitserland

Dit jaar waren we met 17 leden een week lang in de Alpen om respectievelijk te wild water kayakken en fraaie Franse rivieren met Canadees en toerkano te varen. Centraal stond het verblijf in Sault Brenaz nabij Lyon, waar een wildwaterbaan in de Rhône ligt. In de nabije omgeving kan met vlakwaterboten ook de Rhône en Ain gevaren worden, wat een aantal van ons zoals Bert, Albert, Corrie hebben  olv Gabriëlle en Lidy ook daadwerkelijk deden.  Anderen verkozen de wildwaterbaan die met passages in de WW klassen I, II en III een ieder uitdaging bood. Diederik, Rick en Ineke maakten snelle vorderingen op de WW baan en hebben hun WW-vaardigheden  uitgebreid. Tobias, Guido en Bart kozen voor de surfgolven en werden vergezeld door  Marlies, Henk, Leo, Eric, Albert, Berend,  Nicole en Gabriëlle. Koen verkoos de Raft boven de kano wat fraaie plaatjes en filmpjes opleverde. De week werd opgeluisterd met kampvuur (dank Marlies en Bert), Oranjebitter en chocoladebroodjes voor de vrijwillige instructeurs. En passent werd het middeleeuwse stadje Cremieu bezocht. Onderweg in Zwitserland bezichtigen we vluchtig de historische stadjes Laupen en Aarburg. 
Kijk voor foto’s van de reis en omgeving op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=125

Allier De WW-vaarders met rivieruitdaging (Leo, Eric, Tobias en Guido) kozen ook nog voor voorloop en naloopprojecten in de vorm van de bovenloop van de Allier (Monistrol-Prades) III/IV-, Giffre III, Dranse III/IV- en Saane (III). De Allier viel op door het fraaie landschap, de grote lava gestolde stenen en fraaie stroomversnellingen. Tegelijk waaide het extreem op het Central Massief en wel zo dat we de tenten niet onder de bomen durfden te plaatsen. In de nacht extreme hoosbuien, maar na de afscheidsborrel van de lokale pizzeria geen slapeloze nacht. Terug door de Loire vallei (bovenloop) gereden en gezien dat die ook zeer fraai is.
Kijk voor foto’s van de Allier op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=120

Cherran wordt Giffre De Cheran die op het programma stond, had te veel water op de vrijdag 4 mei (15-20 m3/sec) als gevolg van regen in combinatie met sneeuwsmeltwater. Effe te veel voor ons, dus de Cheran moet een jaartje wachten op ons. Als alternatief wijken we uit naar de Giffre, waar we van Sixt-Fer-a-Cheval naar Morillon varen. Ons wacht weer een lastige entree van de kloof waar de Giffre zich door heen klieft. Met wat omhijs en touw werk lukt dat evenwel en varen we door het frisse water stoomafwaarts. We reizen door richting het meer van Geneve en zoeken een camping nabij de Dranse. Abondance had daarbij de voorkeur maar de camping blijkt nog gesloten. Onze Navigon brengt ons naar St. Paul en Chalon waar we een fantastisch uitzicht hebben op het meer en de bergen. Een camping geheel voor ons zelf zo vroeg in het seizoen en een oude Frans/Zwitsers hut als avond verblijf waar oude tijden opbloeien.
Kijk voor foto’s van de Giffre op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=123

Dranse de Savoie De volgende ochtend zoeken we de Dranse de Savoie op. Daar staat fors veel water in waardoor we besluiten alleen het WW III gedeelte te varen. Protest van de jonge garde. Leo en Corrie zorgen voor de fotorapportage. De golven zijn hoog, de ruk aanzienlijk en we verwerken tonnen aan jonge insekten. Na een anderhalf uur genieten, wacht ons de reis naar onze laatste bestemming. We reizen over de pas richting Martigny Zwitserland in en klimmen omhoog naar Saanen nabij Gestaad. De geplande jeugdherberg blijkt in deze periode gesloten dus zoeken we de camping van Saanen op. Strak aan de rivier de Saanen slaan we kamp op en taaien daarna af naar de lokale kroeg. Onder het genot van echte Zwitserse jodelmuziek verslinden we na al dit harde werk onze Schnitzels en Weizenbier. De Zwitserse rekening blijkt effe anders dan we in de Eifel gewend zijn., maar goed hier ligt dan ook langer sneeuw.
Kijk voor foto’s van de Dranse op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=122

Saane/Sarine De Saane is op zondagochtend onze laatste uitdaging. We plonzen vanaf onze slaapplek gelijk het water in. Een leuke redelijk gevulde Alpenrivier brengt ons naar de Vernolkloof die met een nauwe doorgang van 2 a 3 meter en opstijgende kloofwanden imposant is. We peddelen door op weg naar de Gerignoz kloof die we de vorige dag verkend hebben. Onderweg zien we afbrokkelende kloof wanden, in het water gevallen bomen en veel drijfhout. Het smeltwater heeft een en ander meegesleurd. Bij de entree van de Gerignoz kloof stoppen we om deze passage te verkennen. Van boven (van de circa 30 meter hoge brug) ziet het er altijd anders uit dan vanaf het water. We hebben geen doorzicht door de kloof. Ook een extra inspectie vanaf boven (Ja naar boven geklauterd) levert geen beter zicht op. Russische roulette zijn we niet van en we besluiten de kloof niet te varen. Dan maar takelen met de boten met touwen en sleepwerk. Omdat we geen telefoonverbinding hebben lopen Eric en Leo naar de geplande uitstap plek waar Corrie op ons wacht. Maar die heeft dan wel weer puddingbroodjes weten te scoren. Terug naar de Camping om de tenten af te breken en dan volgt de reis terug naar Nederland. Onderweg in Zwitserland bezichtigen we vluchtig de historische stadjes Laupen en Aaarburg. Rond middernacht komen we weer thuis aan, moe maar zeer voldaan na een intensieve week vol Alpen ervaringen. Kijk voor foto’s van de Saane op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=124

Rhônetochten Nog op te nemen verslag
Kijk voor foto’s van de Rhône tochten op < invullen>

Ain tocht Nog op te nemen verslag
Kijk voor foto’s van de Ain tocht op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=121

WW baan Sault Brenaz Nog op te nemen verslag
Kijk voor sfeerfoto’s van de WW baan Sault Brenaz op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=126
Kijk voor actiefoto’s van de WW baan Sault Brenaz op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=127
Kijk voor persoonlijke foto’s op de WW baan Sault Brenaz op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=128

Fimpjes < invoegen>