Mooi rondje Montfoort – Linschoten – Oudewater

Het is 22 april en een te fris voorjaar 2012. Rondje Oudewater staat op ons programma. Er worden buien voorspeld en er is nog geen spoortje zon te ontwaren. Gelukkig is het droog en met goede moed vertrekt  ons groepje, bestaande uit Bart v. Alten, Hans Maarse, Remco Prins, Janny Wilgenhof en ondergetekende,  richting groene hart van west Nederland.  Daar is het is dichter bij de kust en wellicht zien we er wat zon. We starten in Montfoort  en varen een rondje via Linschoten en Oudewater om vervolgens weer in Montfoort te eindigen. Dit rondje had ik al eens eerder gevaren, maar toen in tegenovergestelde richting. Het is een bekend fenomeen, maar het is net of je dan een andere tocht vaart. We starten in een mini  jachthaven. Tegenover een kerkhofje en nabij een supermarkt, waar een prima parkeergelegenheid is. Na zo’n 500 meter  varen op de Hollandse IJssel  zijn we in het centrum van Montfoort en moeten we al overdragen naar de Montfoortse Vaart. Dit voert ons door een polderlandschap en de weergoden zijn ons goed gezind. Het zonnetje schijnt en we varen hoog genoeg om net over de oevers heen de groene weilanden  te zien. Net als we Montfoort  achter ons laten komen we  een groep van Anax uit Zutphen tegen. Bij Cattenbroek maken we een scherpe hoek naar links en zien Linschoten voor ons liggen. Rechts ontwaren we Woerden. Inmiddels begin ik tennisballen in het water op te merken. De eerste laat ik nog liggen, maar nummer twee vis ik op, en vervolgens nummer drie. Voordat we Linschoten door zijn heb ik er inmiddels al zes opgevist. Hier ligt dus een tenniscomplex aan het  water  Linschoten levert verder mooie kijkjes en doorkijkjes op. We varen een stukje tussen de huizen en tuintjes door. Hier wil ik wel een paar (digitale) plaatjes van schieten maar op dat moment zijn de batterijen van mijn toestel uitgeput. Helaas geen reserve batterijen bij me, stom. Na Linschoten varen we de Lange Linschoten op. Een vrij lang stuk, waar we ergens halverwege een  pauzestop maken.  Helaas zijn we net het Huis van Linschoten gepasseerd. Dat leek me een mooie locatie om te pauzeren. Inmiddels donkere wolken aan de lucht en op het moment dat we weer in onze boten stappen, klettert de hagel uit de lucht. Na de hagel ook nog wat regen en de temperatuur daalt dermate dat ik graag handschoenen had gedragen. Eenmaal bij Oudewater komen we Anax weer tegen en schijnt de zon weer.  In Oudewater maken we een stop en pakken we een terrasje. Daar vertrekt net  een kanogroep uit Almaar met zowaar een bekend gezicht, tenminste voor Janny en mij. We maken een praatje met de spreker die afgelopen december bij Njord verslag deed van zijn vaartochten op de Egeïsche zee. Hij geeft ons de boodschap mee  dat er nog plaatsen zijn voor de tochten die hij dit voorjaar organiseert. Na het terrasje met het nodige Hedonistische genot vervolgen we  onze weg via de Hollandse IJssel, waar we ons vergapen aan de tuinen en onderkomens van de rijke landgenoten,  terug naar Montfoort. Tevreden over een geslaagde dag keren we weer terug naar Lochem.  
Voor de paar foto’s die ik toch nog heb kunnen maken zie het fotoalbum http://lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=129