toertocht Giethoorn

TOERTOCHT GIETHOORN d.d. 3 april 2011
 
De weersverwachting was niet geweldig i.t.t. de stralende dag ervoor.
Jammer………dachten we, maar het bleek in ons voordeel: het was heerlijk rustig op het water met maar een enkele fluisterboot. En uiteindelijk hebben we het de hele dag droog gehouden!!
 
Met een flinke club, 3 auto’s vol, reden we naar Giethoorn noord om aan “ ’t Molengat” –een klein plasje–  in te stappen. De auto’s konden we langs de kant van de weg parkeren en er hoefde niet gependeld te worden. Het was wat heiig boven het water, er schoten ganzen weg en er waren volop rieteilandjes. Dit leverde een prachtig plaatje op.  Kijk maar op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=80
 
Eerst door de dorpsgracht met z’n pittoreske huizen en bruggen, dan door natuurgebied de Stouwe, vervolgens het water van de Bovenwiede oversteken om te eindigen met de dorpsgracht in  Giethoorn zuid met z’n kleine musea.
De hele route is goed bewegwijzerd dus eenvoudig te volgen. De totale lengte was 14 km.
We hebben 2x gepauzeerd bij aanlegsteigers.
 
Ooit gehoord waar de naam Giethoorn vandaan komt?
Lang geleden heeft een springvloed dit stukje land doen overstromen. Eeuwen later, toen de Italianen hier hoogveen gingen afgraven, troffen ze tal van geitenhoorns aan. Vandaar.
 
Het logistieke gemak (niet al te ver weg, het niet hoeven pendelen, de goed aangegeven route) en het prachtige afwisselende landschap maakten deze tocht, wat mij betreft, een topper en daarmee voor herhaling vatbaar.
 
Yvonne Both