met de GPS op de Lieser

met de GPS op de Lieser

Op tijd wakker worden, frühstück bij het Jugend Ferienheim in Manderscheid en daarna op pad. Rijden naar de Lieser, een smalle rivier met veel kronkels. Het was een dag met af en toe een pittige regenbui, maar verder ook wel lekker weer. Voor Albert die vandaag niet meevoer dus ook lekker om te wandelen. Een voordeel bij het pendelen, aangezien hij de auto naar het eindpunt in Wittlich zou rijden, waardoor we in één keer verder (terug) konden rijden. De start was de brug naar Wittlich, het eindpunt ongeveer 10 km. Een erg mooie rivier met mooie omgeving en ook hier weer de echte beekvogels, zoals waterspreeuw, grote gele kwikstaart. Gisteren zagen we bij de Kyll veel van deze vogels en nog een overvliegende visarend. Opvallend waren de vele omgevallen grote bomen, een storm is hier toch flink te keer gegaan. Met een beetje meer water was het nog leuker geweest, soms was het wel ondiep en groef je met de peddel de bedding op. Maar af en toe waren er leuke walsjes waar de boys lekker in bleven plakken. Ook de omgevallen bomen in het begin was een uitdaging voor Eric. Waarom eromheen als je ook kunt zagen? Het niveau van deze rivier was goed te doen, op Bart na is iedereen wel een keer omgegaan, maar heftig was het allemaal niet. Alleen Guus ging vlak voor de finish nog om en moest eruit. Bij een versnelling moest de lange kano na een stel blokken een korte bocht maken om niet in de omgevallen bomen terecht te komen. Natuurlijk lukte dat niet goed. Tussen hebben en toepassen van kennis zit ook nog een gat. Kiss the rock, hier: buig naar de takken toe. Maar als je het tegenovergestelde doet en wegbuigt van de takken waar je tegen aan gedrukt wordt, kantelt de stroom de kano en tja… dan wordt je nat. Met wat klauterwerk, duikwerk naar de zwarte peddel (slecht terug te vinden in het water; advies: koop er één met opvallende kleuren!), hozen en een laatste leuke versnelling werd de tocht afgesloten. Net iets te technisch op dit moment voor Albert, maar met iets meer ervaring gaat dit een volgende keer zeker lukken. De terugweg liep voorspoedig ondanks af en toe felle buien op de autobahn en tijdig waren we terug bij het botenhuis. Weer lekker gevaren en uit geweest. Kortom: leuk! Info over de tochten: Kyll: Waterstand 27 mrt 2010 = … m, ongeveer 4 uur gedaan over 20,1 km vanaf St. Thomas via Kyllburg tot aan Erdorf. Het pendelen was ongeveer 21 km en duurde een uur. Lieser: Waterstand 28 mrt 2010 = … m, ongeveer 3 uur 10 minuten gedaan over 10,1 km vanaf de brug benedenstrooms van Schladt tot aan Wittlich. Het pendelen was ongeveer 40 km en duurde een uur en tien minuten. Afstand circa 350 km vanaf Lochem tot de Kyll. Kijk voor foto’s ook op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=30