Wie A zegt moet ook B zeggen

De Erft 7 maart 2010

De winter was nog niet voorbij maar daarop viel dit jaar ook niet op te wachten. Op naar de eerste wildwaterkanotrip (mooi woord voor galgje) van Njord in 2010. Zondag 7 maart was het dan zo ver. Om 8.20 opladen in Lochem. Iedereen was iets verlaat want de autoruiten moesten eerst worden gekrabd. Dat bracht mij even aan het twijfelen maar wie A zegt moet ook B zeggen.

Voor het eerste gingen we met de aanhanger wildwatervaren; zo veel aanmeldingen  (negen) was uniek. Leo, Guus en Albert zouden de rest (Eric, Tobias, Guido, Has, Bart en Marlies) in het stamrestaurant ergens in Duitsland (Waldstube Schermbeck) ontmoeten en dat lukte. Van daaruit nog een uurtje rijden. Rond 11.00 zaten we in de kano?s op de Erft. Eerst een stukje tegen de stroom in en toen begonnen de vingers al pijn te doen, dat zou nog wat worden. Maar wonder boven wonder viel het mee. Even kano?n en toen was het al over. Dankzij natuurlijk ook het feit dat we hier te maken hebben met een lozing van opgepompt grondwater van de bruinkoolwinning. Hierdoor is het water van de Erft iets aangenamer is dan de rest van de beken. Wel weer spannend zo?n eerste keer na lange tijd alleen maar in schoon, warm en veilig zwembadwater te hebben gekabbeld. Tobias, Guido, Bart, Eric en Leo trotseerden de stroming als ervaren ww:-ers: in het land der blinden is een oog koning. Marlies en Guus moesten flink wennen, Hans had zijn dag niet en Albert onderging de test ?wel of niet enthousiast worden voor het ww-varen?. Volgens mij is de uitslag groen; Albert viel er niet een keer uit. Nou dat was toch flink knap.

Totaal zitten er ongeveer 8 interessante stukken tussen begin en het eindpunt in de haven. Traverseren, s-bochtjes, surfen en nog veel meer technieken die ik niet beheers zijn geoefend, ieder op zijn eigen niveau. Tobias presteerde het zelfs met een emmer boven op zijn kano een stroomversnelling af te varen. Bart en Guido trotseerden het koude water diverse keren door de grenzen op te zoeken, Leo en Guus gingen een keer spontaan om en de rest koos voor de veiligheid en warmte; geen gekantel. Rond 15.00 het water uit en al met al om 18.30 weer thuis. Tja je moet er wel wat voor over hebben voor een paar uurtjes spelevaren op de Erft.   Marlies