Bovenrur dec 13 dec 2009

Zes mannen trotseren de kou en sneeuw   Vrijdagavond begon de koorts al op te lopen. De waterstanden van de BovenRur waren veel belovend. 70 cm en stijgend. Dat geeft de echte kayaker moed. Minpuntje was wel de temperatuur en weersverwachting. Zaterdag de gehele dag sneeuw in de Eifel en temperaturen rond de min drie overdag. Dan maar op zondag gaan varen, want met sneeuw naar Monschau rijden kan een uitdaging worden. Rest de beslissing zaterdagavond laat naar de Eifel toe en een eenvoudig Gasthof pikken of zondagochtend vroeg aan de bak. Bart werd zaterdagavond bij ons afgeleverd en om 07:30 vertrokken we uit Enschede en Ruurlo op weg naar Grevenbroich waar we elkaar zouden ontmoeten. Eenmaal daar na een kop koffie door naar Monschau. En ja vanaf Aachen werd het sprookjesachtig wit. Wat is de Eifel mooi. We reden direct door naar het Kloster Reichenstein http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Reichenstein_Monschau.jpg . Daar stond een fris windje en we hebben ons omgekleed in het bushokje ter plekke. Dat was al in gebruik door een zwerver die met verbazing ons voornemen gadesloeg. De pendelauto werd nabij het wasbord (ingang Monschau) geplaatst en met de sneeuw op de oevers was het glijden de Rur in. Er stond nog circa 35 cm water en dat is de minimum hoogte voor dit traject. Onderweg dus opletten om stenen te ontwijken. Even wat instructie om bij elkaar te blijven, niet te dicht op elkaar te varen en regelmatig keerwater te varen. Het eerste stukje was dobberen, hoewel er wel stroming stond. Daarna kwamen de eerste serieuze watervalletjes en werd het nodig op tijd te manouvreren om omgevallen bomen te ontwijken.  Bij de eerste brug stonden enkele wandelaars met open mond te kijken. Je kon ze zien denken. Na een poosje zijn we met twee man vooruit gevaren om even te gaan filmen. Guido had vanaf zijn helm wel al eea gefilmd , maar vergat even dat als je onder een boom doorvaart, er nog wat op je helm staat. Gelukkig was de camera wel gezekerd dus geen verlies. Enfin kijk maar naar het resultaat. Bij het wasbord, klommen we er weer uit en bonden de boten weer op de auto. Het was wel zaak in beweging te blijven om warm te blijven. Een enkeling had wel een beetje koude vingertopjes en voeten. Enfin Zes boten op de auto en terug naar de vertrekplek. Eigenlijk willen we nog wel een keer en er is nog wel genoeg tijd. Zo gezegd, zo gedaan. Alleen Tobias had het koud gekregen en bleef in Leo- zijn auto achter. Niet op tijd begonnen met hardlopen en springen en dan wordt het snel koud. Als een speer voeren we de vier kilometer nog een keer. Je kon al merken dat de waterstand weer gezakt was. Met drie kwartier waren we weer in Monschau. Nu maar vijf boten, dus ??ntje kan wel binnen in. We vissen Tobias en Leo zijn auto weer op en besluiten onderweg nog een kop chocola te gaan drinken. Dat wordt uiteindelijk Kornelim?nster. Kijk maar eens op http://www.panoramio.com/photo/1258407  Een fraaie stad met vakwerkhuizen en een leuke kroeg. Voor ? 1.80 pp bestellen we onze warmhouders en genieten nog na over deze tocht. We moeten nog drie uur terugrijden, maar dat was het zeker waard. In januari willen we nog een keer terug. Misschien varen we dan ook het WW2 traject van Monschau naar Hammer. Voor zij die mee willen de volgende koud weer tips: Neopreen sokken, Hoofdkap, Themo-ondergoed en/of Teddy Kijk maar eens op http://www.lettmann.de/catalog/index.php/cPath/26_34_59