26 oktober: Katwijk: Het echte werk

Dat gevoel hadden we wel afgelopen zondag toen we, na zorgvuldig Windguru geraadpleegd te hebben of de plotseling opgestoken herfststorm wel op tijd zou inzakken. We arriveerden om even na enen in Katwijk aan Zee waar een forse zuid-zuid-westen-wind wind stond, die wel op windkracht zes leek. Volgens Windguru moest die gaan inzakken. We zouden de rest van de middag windkracht vijf hebben. Golfhoogte was voorspeld op 2,4 a 2,1 meter. Dat voorspelde een mooie branding en daar gingen we voor. Afgelopen maanden was het steeds vodden, geen wind of wind uit het oosten en dan zijn er nauwelijks golven. Nu we kregen een forse douche. Het was heftig en het was hard werken om de branding door te komen. Als je een golf van 2 a 2,5 meter over je heen krijgt is het even zoeken naar de horizon. En als je op het verkeerde moment net voor zo’n brekende jongen vaart is het lastig de golf te pakken. De golf pakt jou en voor je het weet boort de punt van je boot diep het water in totdat je de bodem bereikt. Dan sla je met  boot en al om en wordt het vaak zwemmen. Soms genoeg in de boot geklemd en dan eskimoteren. Weer boven komt de volgende douche er aan. Maar voor die momenten dat je boven op de golf ligt en hij onder je breekt, daar doeje het voor. Als een raket wordt je dan gelanceerd en surf je met zeker 30 km/uur vooruit. Je vaart in een oogwenk 100 a 150 meter en komt aan het strand aan. Wel wat meer naar het Noorden dan waar je begonnen bent, maar dat deert dan niet. Het was zo uitdagend dat we na afloop tegen elkaar zeiden. Ja dit was de lange reis meer dan waard. En moe als we gestreden waren tegen de elementen van de natuur, groeide ons ontzag over de kracht van water.  Het was leuk om met z’n zessen te zijn. Je houdt elkaar in de gaten en kunt de ervaringen delen. Van Njord, Leo, Eric, Guido en Tobias, aangevuld met Thirsa en Guido van de ex-Clan uit Warnsveld.  Een warme kop chocolademelk, cappuchino en een uiensoep later, reden we voldaan weer naar huis. Als het tegenzit de laatste keer dit jaar brandingvaren achter de rug hebbende, Hoewel, het water was niet koud en je weet maar nooit.