Mijmering – Sep/Okt 2008

In de vorige mijmering schreef ik dat ik buiten het Pinksterkamp nog geen gewone kanotocht had gevaren. Inmiddels is daar verandering in gekomen omdat ik zeer nieuwsgierig was naar de Eksosche Aa (eerst typte ik de Drenthse Aa). In gezelschap van 9 clubgenoten en Baloe de hond togen
wij met de auto’s het prachtige Twentse land in.
 
Het weer werkte mee en al snel bereikte we de startplaats, pal naast het Twente kanaal. Het eerste stuk viel niet mee. Het water was haast niet te zien vanwege de waterplanten. Zie de foto. Toen ik dat voor me zag was mijn eerste gedachte, dat wordt zwoegen. Dat viel reuze mee, gelukkig waren het geen waterlelies, die kunnen met dikke stengels vlak onder het wateroppervlak de snelheid van je kano ernstig vertragen. Ik noem ze liesplanten, maar ze kunnen anders heten. Ze gaven prettig mee en daardoor werd het ook wel een leuke ervaring.
Nadat we Rectum een stuk waren ingevaren, zo  heet dag gebied nu eenmaal, hebben we een weldadige pauze gehouden op een speciaal aangelegen visstek dat speels met beton ver boven het water uittorende.
Daarna nog een stukje gevaren naar de Pelmolen van Rijssen. Daar stond nog het hele decor van een openluchttheater met tribune en al. De voorstelling hebben we gemist. Die was de avonden daarvoor al geweest. Maar er zaten nog een paar dametjes na te genieten en een van hen was zo aardig om mij met een fotoalbum toch nog kennis te laten nemen van de voorstelling die er was geweest. Een knusse plek, daar bij die molen. Lidy en ik hadden er al eens eerder kennis mee gemaakt bij een start van de Reggetocht.
 
In de maand augustus met mijn gezin vakantie gevierd op Texel. Daar kwam bij mij weer herinnering aan het Waddenzee varen van twee jaar geleden boven.
Met name de locaties Oudeschild, de haven ervan, en het strand aan de zuidpunt van het eiland. Vanaf het strand duidelijk zicht op het Marsdiep, waar we hebben gevaren, en Den Helder. Ik meende in de verte de contouren van de zandplaat de Noorderhaak te kunnen zien. Het overnachten op de Noorderhaak was een bijzondere ervaring. Via Wikipedia ben ik te weten gekomen dat de zandplaat ca. 4 km groot is, maar zich ook met een snelheid van 100 m per jaar verplaatst richting Molengat en Marsdiep!.  Wetenschappers verwachten dat het over 10 jaar een eiland is. Maar er zijn ook plannen om de zandplaat met Texel te verbinden. De zandplaat wordt ook wel de Razende Bol genoemd. Waarom weet ik staat niet vermeld.
 
Wil je een idee hebben van hoe de zandplaat eruit ziet en waar het precies ligt. Kijk dan via Google Earth.