Weekend Friesland 2006

Het is altijd afwachten of het weer in oktober een aardig kanoweekend toe staat. Gabri?lle, Berend, Bart en Nicole Kers, Anne en Remco Prins en ondergetekende met Evelien, durfden het aan om zaterdagmorgen 14 oktober om 8.00 uur de kano?s te laden voor een tocht op de Friese wateren.

Het startpunt voor de tocht werd in het stadje Workum gezocht. Botenwagen en auto?s konden op het terrein van een plaatselijke jachthaven veilig worden gestald. Nadat de kano?s met tenten, slaapzakken en proviand waren beladen, begon de tocht over de vaarten richting Oudegaaster Brekken. Met redelijk weer voeren wij tegen een straffe wind in. De koffiestop bleek winderig in het open Friese land.

Op de Oudegaaster Brekken zorgde de wind voor aardige golven. Bart en Nicole lieten zich niet kennen en hielden keurig koers. Evelien en ik kregen een golf achterop, die door het gewicht van de beladen kano de kuip in liep?koud? Gelukkig bleef het bij natte kleren en konden wij gewoon verder varen.

Via de Ate gracht vervolgden wij de tocht over het Ringwiel. Een korte stop in het dorpje Sandfirden. Een kerkje met een paar huizen eromheen, omringd door water. Anne en Berend meenden op internet te hebben gezien, dat er een doorsteek zou moeten zijn vanaf het Ringwiel naar Oudega. De plek waar wij Lidy, Henk, Gijs Jan en Diederik zouden ontmoeten. En wellicht de beste plek voor een overnachting. Zonder veel moeite werd de doorsteek gevonden en leidde een kleine sloot ons naar Oudega. Op de eerste brug stonden Gijs Jan en Diederik al op de uitkijk. Lidy en Henk hadden de kano?s bijna vaarklaar en sloten zich bij ons aan voor de korte afstand tot camping De Bearshoeke.

Op een keurig veldje konden wij de tenten plaatsen en de vier blokhutten, die tussen ons en het meer stonden, bleken niet verhuurd. De houten terrassen aan de voorzijde van de hutten, lagen uit de wind en waren voorzien van grote picknick tafels. Heel wat beter vertoeven, dan bij de tentjes. Eten en borrelen. Een toost op Yvonne Both en Leo de Jong.

Zondag morgen ontbijt aan de picknick tafels en opbreken. Het was kil, maar de Oudegaaster Brekken lag uitnodigend bij. Een oversteek richting een kleine watermolen en vervolgens de doorsteek zoeken naar de Blauwhuister Pollen. Aanvankelijk kozen wij niet de juiste route en kwamen via een verkeerde Pol in een sloot, die uiteindelijk bij een dammetje ophield. Koffiepauze op de dam en de jongeren op verkenning naar het nabij gelegen dorpje. ?Blauwbekken op de dam?. De verkenners bevestigden ons vermoeden en er zat niets anders op, dan terugvaren naar de eerste Pol en van daaruit opnieuw beginnen. Met de wind in de rug werd de tocht voorspoedig vervolgd. Via Greonterp en Dedgum, kwamen wij op de Workummer Trekvaart uit. Met de kano voeren wij bij Greonterp vlak langs een bijzondere klokkenstoel, zoals je die in een aantal Friese dorpen kunt zien.

Op de Workummer trekvaart brak de zon door en het laatste stuk van de tocht tot Workum was heerlijk. Voor de jongeren misschien wat lang. Hoewel.. Bart Kers voer als eerste Workum binnen. Alle spullen weer in de auto, de kano?s op de botenwagen en de auto van Lidy en Henk ophalen in Oudega. Al met al was het half zeven toen wij Workum uit reden. Toch maar even een stop voor een hap bij de MacDonalds in Lemmer. Onderweg verloren wij de familie Kers met botenwagen uit het oog. Uiteindelijk bleken zij ruimschoots als eerste in Lochem terug te zijn en konden wij aan het opruimen van de kano?s in het botenhuis niet veel meer bijdragen. Rond 9.45 uur gingen we allemaal tevreden naar huis. Zo?n weekend in oktober blijft toch verrassend leuk.