De Lippe 2006

Riviertje de Lippe

Met een beperkt gezelschap bestaande uit een drietal personen zijn we zondagmorgen de heenreis aangevangen voor onze geplande wildwatertocht. Doel was het riviertje de Lippe gelegen in het Noordelijke gedeelte van het Ruhrgebied tussen Wesel en Dorsten. Een relatief korte reisafstand van een ruime uur, dit zeker in vergelijking tot het ons meer bekende Neuss.

De Lippe is een rivier welke nog niet eerder bevaren was door deze leden van Njord. Het was dan ook even zoeken naar een geschikte plek om de kano?s te water te laten gaan. Met goed geluk hadden we wel direct een juiste plek gevonden. Ideaal voor de samenstelling van deze ploeg. Voor onervaren onder ons was het goed om vertrouwd te raken met het wilde water. Voor de meer ervaren Eric waren er voldoende mogelijkheden om zijn kunsten ten toon te spreiden. Dit nam echter niet weg dat menigeen de waterspiegel van de andere kant kon bekijken. De lage waterstand gaf heel golfslag en maakte het hierdoor moeilijk om de kano recht te houden.

De Lippe is een rivier waar veel kanosport bedreven wordt. Meerdere vervallen zijn uitgezet en voorzien van de nodige piketten. Stroomafwaarts zijn we uiteindelijk terecht gekomen bij de lokale kanovereniging, alwaar de mogelijkheid bestond om over te stappen op het Lippe-Seiten-Kanal en hierover de tocht terug te varen naar de opstartplaats waar ons transportmiddel geparkeerd stond. Gezien de grote binnenvaart was het toch wel even oppassen geblazen met de forse golfslag van de diverse binnenschepen.

We hadden de smaak in ieder geval goed te pakken en besloten stroomopwaarts een andere locatie op te zoeken. Dit op advies van de lokale Duitse collega watersporters die de rivier beter kenden en ons verwezen naar een plek gelegen achter Dorstel. Dit was zeker niet mis gezien de krachtige golfslag en de sterke stroming. Een traject waar enige ervarenheid zeker op zijn plek was. Al met al kunnen we terugkijken op een enerverende dag en een rivier die zeker de moeite waard is om nog eens vaker te bezoeken.

Eric van Cappelleveen
Tobias van Cappelleveen
Ruud van Vliet