Mijmering – Jan/Feb 2005

MIJMERINGEN VANUIT DE KANO. Januari & Februari
Het gemiddelde Njordlid zal het wel niet geloven, Njord is geschaduwd door de AIVD. Begin november op het journaal, PKK groep opgepakt op een camping bij Liempde, zouden er een trainingskamp op na houden. Bij Liempde? Het zal toch niet? Beelden van een afgezette weg, enkele ME busjes en een landschap met veel bomen. Dat weggetje zou het kunnen zijn en bedenk ik me, er is waarschijnlijk geen andere camping in de buurt van Liempde. De volgende dag heb ik zekerheid, in het dagblad Trouw, misschien wel de beste krant van Nederland, zie ik een foto van enkele blokhutten, die onmiskenbaar van De Musdonck zijn.
Ja, Peter S. de Vries, steek dat maar in je zak. In plaats van met onze veiligheid, was je bezig met het sociaal beleid van het kabinet, demonstreren in Amsterdam en zo. Je maakte je druk om softe aangelegenheden en verzuimde wat je moest doen, namelijk speuren en waken over onze veiligheid. Dachten wij in onze na?viteit, dat wij relaxed een weekendje op de Dommel konden varen, blijken we bespied te zijn door onze binnenlandse veiligheidsdienst. Daar had je ons toch wel even voor kunnen waarschuwen, Peter.
Nu zit ik met een posttraumatische verwerking van wat eens zo?n heerlijk weekend in Brabant leek. Met bibbers denk ik terug aan de momenten, dat wij voor ons tentje zaten te ontbijten, dat ik met mijn kinderen op het speelveld van camping de Musdonck aan het spelen was. Brrr, mannetjes achter de struiken, of met verrekijkers in de bomen. Big Brother is watching you, in wat voor tijden leven we en hoe vertel ik het mijn kinderen.
Tja in wat voor tijden leven wij. Een tijd waarin mijn Trouw minder dan honderdduizend abonnees blijkt te hebben en meer dan honderdduizend mensen Pim Fortuyn tot de grootste Nederlander aller tijden kozen. Waar gaat dit heen?
Inmiddels ben ik dus aardig afgedwaald, eigenlijk wil ik over het genoegen van het kano?n en alles er om heen schrijven. Maar wat betreft het kano?n, is het nu komkommertijd. Alleen de Sluitingstocht heb ik nog in de armen en pas 26 febr. is de volgende tocht. De tijden veranderen, vroeger was het anders. Toen werd er in december nog een weekend in de Biesbosch gevaren en in januari fungeerden onze kano?s als ijsbrekers, bikkels zoals we toen waren.
Ja, de Sluitingstocht. De ijzersterke traditie, die de laatste jaren een karig aantal deelnemers trekt. Dit jaar niet in Zutphen, maar bij Warnsveld gestart. Hebben we de vermaarde tunnel en de oude stadspoort in Zutphen gemist. Wel jammer, maar het voordeel was, dat we vroeger in Lochem waren. En zo als meestal, was er een zonnetje bij, wat de gezelligheid ten goede kwam. Jaren zijn we voorbij het vervallen, eigenlijk bijna een ru?ne, torentje van de dichter Staring gevaren. En ieder jaar dacht ik weer, wat zonde van het mooie en historisch unieke torentje. Dat dachten dus meer mensen, want afgelopen zomer is met vereende krachten het torentje geheel gerenoveerd en konden wij vanuit onze kano het prachtige resultaat aanschouwen.
Er is zelfs een pontje over de Berkel , om het torentje in een wandelroute te kunnen opnemen. De bedoeling is, dat foto?s van het torentje op onze site te zien zijn. De site, die door inspanningen van Guido van Capelleveen er voor zorgt, dat onze vereniging over de hele wereld gevolgd kan worden. Een prima verzorgde site, die ik een ieder die hem nog niet heeft gezien kan aanraden.
Tot slot, wens ik een ieder nog een goed kanojaar toe en tot 26 februari in De Wieden.