De Regge 2005

TOCHT op de REGGE
Met een flinke club (16 personen, waaronder 3 kinderen) gaan we op pad.
Een stralende dag…..

De opstapplaats is in Rijssen, bij de zgn. Pelmolen, een prachtig gerestaureerde molen. Ernaast is de ligplaats van de Enterse Zomp, een platte schuit, die vroeger voortgetrokken werd door paarden over de jaagpaden. Nu wordt hij gebruikt als toeristisch attractie.

De Regge stroomt hele stukken door puur natuur zonder wegen erlangs of anderszins mensen in de buurt. Heel rustig, waardoor een aantal van ons zelfs een ijsvogeltje heeft gezien, scherend over het water. Momenteel wordt er een fietspad aangelegd vanaf Enter langs de rechter oever van de rivier. Dit pad moet gaan aansluiten op het bestaande fietspad bij Nijverdal.

Bij de eerste rustplek, een grasstrook langs het water, stond een geweldige klimboom pal aan de rivier met overhangende takken boven boven het water. Onnodig te zeggen dat dit voor h??l veel plezier zorgde voor de jonge klimapen. Regelmatig dachten we dat een tak het zou begeven, edoch niemand haalde een nat pak. Tijdens deze pauze klom er ook een ?verstekeling? aan boord. In de vorm van Koen, de jongste zoon van Guus en Marlies, die aanvankelijk met Guus aan het fietsen was maar toch wel graag mee wilde varen met zijn moeder. Hij liet zich co?peratief vervoeren in de Canadees van Henk en Lidy, bij Diederick.

Even verderop zorgde een stuwtje met vistrappen ernaast voor een spannend element. Eric waagde zich er als eerste af en na enige aarzeling volgde menig ander. Zelfs de ?Groeneveld? Canadees overleefde dit experiment, na eerst voor alle zekerheid de kids geloosd te hebben!! Een leuke en spannende onderbreking. Ook hier pauze gehouden om sommigen in de gelegenheid te stellen n?g een keer te gaan. In Nijverdal is de bebouwing zo ver van het water dat je nauwelijks in de gaten hebt dat je door een stad vaart.

Ricco, die vroeger in Nijverdal gewoond heeft, vertelde dat de Regge toen een echte stinksloot was. Na uitbaggering van de rivier en het verdwijnen van een afvalwaterlozende fabriek is de situatie flink verbeterd.
Het eindpunt van deze zeer gezellige en fraaie tocht was bij een P (parkeerplaats) even voorbij Hellendoorn.