Mijmering – Sep/Okt 2006

De kanosport promoten, ook daar houden we ons bij Njord mee bezig. We proberen andere mensen warm te maken voor het kano?n. Dat doen we op onze open dag, onze stand op koninginnedag, een stand bij de jaarlijkse gemeente-avond voor nieuwe inwoners van de gemeente Lochem en door demonstraties en kano-activiteiten in zwembaden te verzorgen. Dit jaar kwam daar ook nog eens de nationale kanodag op 11 juni bij en een stand op een zaterdag bij de Dekamarkt.
Als je alles op een rijtje zet, is het indrukwekkend hoe we bezig zijn mensen het kano?n onder de aandacht te brengen. Natuurlijk doen we dat vooral in de hoop dat ons ledental tot astronomische omvang groeit, maar daarnaast gaat het ons er ook om de mensen plezier aan het kano?n te laten beleven. Dat laatste lijkt goed te lukken, want bij de activiteiten waarbij we mensen in de kano proberen te krijgen is er veel belangstelling.
Deze zomer kwam er nog een promotor bij, en wel de uitzonderlijk warme julimaand. Dit trok de mensen het water op en er waren veel (huur)kano’s op de Nederlandse wateren te zien.

Voor de meesten was het dus een goede zomer om ook in Nederland vakantie te houden. Behalve dan voor diegenen die ook graag in augustus wilden puffen onder de hete zon. Ook zelf heb ik tijdens mijn twee weken vakantie in Limburg met mijn gezin van een heerlijk warme vakantie mogen genieten. We zijn in Beesel geweest, een plaatsje tussen Venlo en Roermond. Het ligt zo’n beetje aan de Maas en enkele kilometers van de Duitse grens. Daar over de grens kom je direct in een natuurgebied wat bestaat uit de Brachterwald, Diergardischerwald en de Br?ggenerwald. In dit grote bos en natuurgebied onder Kladerkirchen heeft zich tijdens de koude oorlog een legerbasis van de Britten bevonden. Er was ook veel munitie-opslag. Dit is allemaal nog goed zichtbaar, onder andere door de vele aarden wallen die je er ziet. Na een fietstocht door dit gebied stuitten we tot onze aangename verrassing op de Baggersee. Een groot meer met mooi helder water, waar we nog even heerlijk hebben gezwommen.
Ook in de Maas hebben we verschillende malen gezwommen. Heerlijk als het zulk warm weer is. Kanovaarders hebben we er niet gezien. Misschien wordt er op de Maas weinig gekanood. Mogelijk zijn de vele grote sluizen en stuwen daar de reden van. Bij Baarlo hebben we nog een excursie over de sluizen en stuwen van Belfeld bijgewoond. Daar ligt ook een vistrap die ze in de Maas overigens bij elke sluis en stuw hebben aangelegd. Lidy en ik stonden natuurlijk direct al te filosoferen of deze met de kano opwaarts was te nemen. Ik had daar goede hoop op, met name omdat op dat moment de stroming niet al te krachtig was. De vistrap was zo aangelegd dat het water er zigzaggend vanaf ging. Dus bij iedere trap bevond zich een keerwater.
Wij hadden de kano’s niet meegenomen op vakantie, tenslotte kano?n we al vaak en het scheelt in de bagage. In onze laatste vakantieweek nog twee dagen op de Nieuwkoopse plassen gekanood. Ook toen was het warm en naast het kano?n is er vooral veel gezwommen. Een heerlijk ervaring was het om midden op de plas uit de kano’s te gaan. Het water was zo aanlokkelijk dat we de verleiding niet konden weerstaan. Heerlijk helder koel water.

Juli was een record maand wat betreft de hoge temperaturen en het aantal uren zon. Het wordt al langer gezegd en geschreven, ons klimaat veranderd. We krijgen steeds meer een Frans klimaat, en in Frankrijk wordt het meer Spanje en in Spanje wordt het meer Afrikaans. Het heeft consequenties voor de fauna en flora. Inheemse planten en dieren verdwijnen en uitheemse komen er voor terug.
Op zich een interessante ontwikkeling. Zo is er de laatste jaren in het zuiden van het land de wespenspin gesignaleerd, opgerukt vanuit het zuiden en dit jaar ook meer in het noorden van Nederland te vinden. Het twee centimeter lange lijfje ziet er uit als dat van een wesp, dus gemakkelijk te herkennen.
Inmiddels zijn aan onze Noordzeekust ook twee exotische Aziatische krabben binnengedrongen. Niet geheel op eigen kracht, maar naar men vermoed zijn de larven meegereisd in het ballastwater van een handelsschip. Het gaat om de 5 cm lange blaasjeskrab en de 3 cm lange penseelkrab. Ze eten graag mosselen en verdringen hiermee onze strandkrab doordat de mosselen in een verbazend korte tijd van 15 jaar hun schaal hebben verdikt om zich te beschermen tegen deze uitheemse krabben. Dus als je tijdens het brandingvaren een krab in je kano tegenkomt is de kans groot dat het een Aziatische is.
Er is dus een wereldwijde globalisering gaande in de natuur. Is dat erg? Ja en nee. Natuurlijk is het vervelend dat er soorten verdwijnen, maar er komen weer andere voor terug. En een verstoord evenwicht herstelt zich doorgaans vanzelf. De natuur kan een flinke stoot hebben. In het dorpje Eelde, in Groningen, denken ze daar anders over. Daar komen momenteel veel rattenslangen voor, uitheems en gedijt hier blijkbaar goed. Ooit is iemand er mee begonnen deze in zijn tuin uit te zetten. Veel bewoners schijnen te vinden dat deze voor de mens ongevaarlijke slang, hier niet thuishoort. Waarschijnlijk moeten deze Eeldenaren leren dat wat is, niet blijft en dat de wereld snel verandert. Dat een dorp met een vliegveld (Airport Eelde) door een slang moet voelen dat Nederland niet meer het Nederland meer is van de vorige eeuw.