Kanorondje in de Wieden op zondag 17 maart 2019

Ik wist zeker dat het op zo’n eerste kanotocht in het nieuwe jaar storm zou lopen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fanatieke kanoërs, ontwaakt uit hun winterslaap en door lentekriebels gekweld, zouden zich natuurlijk massaal storten op een heerlijk voorjaarsrondje in de Wieden. Uiteindelijk waren we slechts met ons vieren : Lidy, Henk, Björn en ik. Tegen elfen lieten we onze kano’s te water nabij het dorpje Belt Schutsloot.

Het was prima kanoweer: doorgaans zonnig, klein buitje en bij tijd en wijle echter vrij harde windvlagen. In dit jaargetijde zijn de wieden ( doorgaans met hoog riet bedekt ) gemaaid waardoor je een mooi weids uitzicht hebt over deze moerassige rietlanden.Uiteraard veel vogels, vooral ganzen, en tot onze blijde verrassing een echte roerdomp opgeschrikt door ons gespetter. Ik ken deze vogel slechts van de prenten van Theo Thijssen; prenten die vroeger op de lagere scholen aan de muur hingen.

Het laatste stukje over het meertje Boschwijde , met een harde wind pal op de flank en aan de lage wal, vereiste mij behoorlijk veel inspanning om de kano in de goede koers te houden. Even later meerden we af bij ons beginpunt Belt Schutsloot en daar bleek dat Kanovereniging Anax uit Zutphen met 9 man/vrouw sterk deze dag tot precies de zelfde kanotocht had besloten; wat een leuk en gezellig toeval!

Ron Krom