Ussbach en Bovenrur

UssBach en Bovenrur (jan 2012)

De waterstanden voor de Ardennen waren donderdag plots sterk gestegen en op de kaarten van het ministerie van Milieu van Wallonië waren de indicaties voor bevaarbaarheid overwegend code rood. Tja en wat doe je dan, Je rijdt naar de oude vertrouwde BovenRur. daar waren we 14 dagen geleden ook al geweest, maar deze rivier is een blijvertje, voorla omdat de waterstand opliep naar 95 cm op de peilschaal van Monschau (WW3). Deze keer nauwelijks zwemmers en veel plezier op de woest aandoende rivier. Hier en daar eskimoteren, maar daarvoor heb je het immers ook geleerd. Tevreden bonden we alle boten weer op de auto en pendelden van Grunwald weer naar Reicehenstein nabij Kalterherberg. Onderweg troffen we onze vaste zwerver die in de omgeving van Monschau verblijft. Voor de avond trokken we de stad in om een lekkere Duitse Schnitzel te scoren. Onderdak hadden we gevonden in de jeugdherberg van Monschau Harberg waar ook een groitre groep Konformanten uit Neuss verbleven. Terwijl Leo vroeg naar bed vertrok, en de boys een slechte film keken, sprak ik met de leiders van deze groep.

De volgende ochtend was het tijd om een nieuwe rivier te zoeken. In de aAdennen nog steeds code Rood, dus op zoek naar een Eifel rivier. Dat werd de Ussbach die tussen Lutzenrath en Bard Bertrich stroomt. Dat is toch wel twee uur karren, maar die opgave werd beloond. Een fraaie rivier die als mooie bosbeek begint en eindigt in een kloof met WW3 hindernissen. We troffen wel wat omgewaaide bomen waardoor we moesten omdragen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Wel bleken we een tunnel door te moeten varen. De voorspelde waterval van 10 meter hebben we niet gevonden, maar later bleek dat dat kwam omdat we bij Elfenhaus al uitgestapt zijn. Enfin twee mooie rivieren in een weekend dat qua tijd voelde als een hele week. Foto’s op http://www.lkv-njord.nl/fotoboek.php?id=110