Verslag tocht op de Hase

De wekker liep vroeg af. Het was pas kwart voor zes. Snel gegeten en de spullen bij elkaar gepakt om op tijd bij het clubgebouw te zijn. Boten geladen en iets na zeven reden we met zijn zessen richting Haselünne. Een bijzondere trip vanwege de zonsopkomst met ochtendrood en nevelflarden.

Na het afladen van de boten en de gebruikelijk pendel stapten we om tien uur in de boten. Het werd een comfortabele tocht met een kruissnelheid van 7,5 km/h. Ondanks de droogte was er een redelijke waterafvoer waardoor een stroomversnelling goed genomen kon worden. Er is op het traject veel aan natuurherstel gedaan. Meanders zijn geopend. Oevers zijn op diverse plekken glooiend gemaakt zodat wild bij het water kan komen. Op veel plekken is hout in het water gebracht. Soms in de vorm van boomstammen die met stalen kabels op de plek worden gehouden. Soms door boomstammetjes langs de oevers te leggen. Hout in het water is gunstig voor de ontwikkeling van micro organismen. Delen van de oevers zijn met wilgen begroeid aan ijsvogeltjes geen gebrek. Pauzeren deden we op plekken waar een aanlegsteiger lag. De Hase stroomt door een natuurgebied waar niet aangelegd mag worden.

In de rivier zitten meer meanders dan op de kaart staat aangegeven. Je moet elke bocht op de kaart in de gaten houden om te weten waar en hoever je bent.  Na de zoveelste bocht doemde het kerkje van Bokeloh op, het eindpunt.

De vaarafstand bedroeg 26 km de pendelafstand 10,5 km, dit kan allen met veel en grote meanders. Het was een prachtige tocht die zeker herhaalt zal worden.